Krewetki w cieście piwnym

Autor: Koper

ratingratingratingratingrating

4

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

150 gramów

200 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 litr

3 łyżki

150 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Krewetki muszą być obrane, z pozostawionym ogonkiem.

Krok 2

Robimy sos, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy skórkę cytrynową, koperek, pieprz cytrynowy i rozkruszoną kostkę czosnkową. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

Krok 3

Olej podgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni. Oleju musi być taka ilość, żeby krewetki mogły całe się zanurzyć.

Krok 4

Mąkę mieszamy z solą ziołową, chili, pieprzem cytrynowym i sodą oczyczoną, dolewamy piwo i mieszamy. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji możemy dodać ciut więcej mąki lub piwa.

Krok 5

Krewetki zamaczamy w cieście- trzymając za ogonek i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Po kilka sztuk na raz, żeby temperatura oleju nie spadła zbyt mocno, bo wtedy ciasto będzie chłonąć więcej tłuszczu. Smażymy trochę ponad minutę, aż ciasto ładnie się zarumieni. Potem nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.

Krok 6

Jeszcze ciepłe krewetki podajemy z aromatycznym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krewetki z czosnkiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej