Krewetki w cieście piwnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki w cieście piwnym

Autor: Koper

ratingratingratingratingrating

4

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 łyżeczka

150 gramów

1 sztuka

1 litr

1 łyżeczka

200 mililitrów

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Krewetki muszą być obrane, z pozostawionym ogonkiem.

Krok 2

Robimy sos, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy skórkę cytrynową, koperek, pieprz cytrynowy i rozkruszoną kostkę czosnkową. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

Krok 3

Olej podgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni. Oleju musi być taka ilość, żeby krewetki mogły całe się zanurzyć.

Krok 4

Mąkę mieszamy z solą ziołową, chili, pieprzem cytrynowym i sodą oczyczoną, dolewamy piwo i mieszamy. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji możemy dodać ciut więcej mąki lub piwa.

Krok 5

Krewetki zamaczamy w cieście- trzymając za ogonek i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Po kilka sztuk na raz, żeby temperatura oleju nie spadła zbyt mocno, bo wtedy ciasto będzie chłonąć więcej tłuszczu. Smażymy trochę ponad minutę, aż ciasto ładnie się zarumieni. Potem nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.

Krok 6

Jeszcze ciepłe krewetki podajemy z aromatycznym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej