PRZEPISY.PL
Krewetki w cieście piwnym - autor: Koper
Autor: Koper

Krewetki w cieście piwnym

  • 30
  • 2
  • Średnie
  • 0
5
osób dodało do Mniamlisty
5
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • krewetki Black Tiger250 gr
  • mąka pszenna150 gr
  • piwo200 ml
  • sól1 łyżeczka
  • mielone chilli1 łyżeczka
  • pieprz cytrynowy1 łyżeczka
  • soda oczyszczona1 łyżeczka
  • Krok 1

    Krewetki rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Krewetki muszą być obrane, z pozostawionym ogonkiem.
  • Krok 2

    Robimy sos, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy skórkę cytrynową, koperek, pieprz cytrynowy i rozkruszoną kostkę czosnkową. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
  • Krok 3

    Olej podgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni. Oleju musi być taka ilość, żeby krewetki mogły całe się zanurzyć.
  • Krok 4

    Mąkę mieszamy z solą ziołową, chili, pieprzem cytrynowym i sodą oczyczoną, dolewamy piwo i mieszamy. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji możemy dodać ciut więcej mąki lub piwa.
  • Krok 5

    Krewetki zamaczamy w cieście- trzymając za ogonek i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Po kilka sztuk na raz, żeby temperatura oleju nie spadła zbyt mocno, bo wtedy ciasto będzie chłonąć więcej tłuszczu. Smażymy trochę ponad minutę, aż ciasto ładnie się zarumieni. Potem nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.
  • Krok 6

    Jeszcze ciepłe krewetki podajemy z aromatycznym sosem.

Więcej przepisów z tym produktem

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

44
osoby dodały do Mniamlisty
45''
6
Łatwe
249
osób dodało do Mniamlisty
30''
2
Średnie
3
osoby dodały do Mniamlisty
60''
6
Średnie
4
osoby dodały do Mniamlisty
45''
4
Łatwe