Kruche różyczki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

227

984 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
115 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2324 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5008 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

250 gramów

150 gramów

2 łyżeczki

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mikserem mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i posiekaną Kasię, dodaj śmietanę i jeszcze raz wymieszaj.

Kruche różyczki - Krok 1

Krok 2

Następnie przełóż ciasto na stół i szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki.

Kruche różyczki - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozwałkuj na dość cienki placek i wytnij z ciasta kółka o średnicy około 6 cm.

Kruche różyczki - Krok 3

Krok 4

Układaj po 3 kółka, tak by na siebie zachodziły i zwijaj w rulony.

Kruche różyczki - Krok 4

Krok 5

Każdy rulon przetnij na pół i lekko rozchyl kółka formując płatki różyczek. Ciasteczka odłóż na 20-30 minut do lodówki lub zamrażarki by stwardniały.

Kruche różyczki - Krok 5

Krok 6

Schłodzone różyczki ułóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika (funkcja termoobieg) i piecz 10 minut w 200 st.C. i 5 minut w temp. 150 st.C.

Kruche różyczki - Krok 6
12

Opinie o przepisie

  • Oliwia Beztroska

    Oliwia Beztroska, 03.01.2020

    Wszystkim smakowało a ja jestem zadowolona super przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina kłos

    Karolina kłos, 16.03.2019

    Ile różyczek wychodzi z tego przepisu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • zofia szczech

    zofia szczech, 18.11.2018

    mniam!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna sta

    Anna sta, 21.03.2018

    robiłam... Tak na spotkanie. tyle że połowę upiekłam jak w przepisie A druga połowę ciasta zrobiłam z wiórkami kokosowymi. wyszło pycha. następnym razem będzie wersja kakaowe i z makiem. syn zachwycony podkreśla różyczki dla koleżanek w klasie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Popławska

    Dorota Popławska, 25.01.2017

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tysia84

    Tysia84, 24.01.2017

    przepyszne ...nie mozna sie oderwać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Krezal

    Katarzyna Krezal, 11.11.2016

    Agnieszka Krężał cos dal Ciebie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Oliwkowski

    Jacek Oliwkowski, 24.10.2016

    super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Pyzik

    Wioleta Pyzik, 22.10.2016

    Robiłam pysznosci ;D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Urbowicz

    Katarzyna Urbowicz, 17.08.2016

    Wygląda pysznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Hirsch

    Małgorzata Hirsch, 10.07.2016

    wspaniałe naprawde

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche różyczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche różyczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche różyczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche różyczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche różyczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche różyczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche różyczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche różyczkiKruche różyczki

Różyczki z kruchego ciasta o śmietankowo-waniliowym smaku będą znakomitym dodatkiem do filiżanki kawy lub herbaty. Ponadto ich kształt przypominający kwiat róży będzie bardziej oryginalny niż klasyczne okrągłe lub kwadratowe ciasteczka. Kluczem do upieczenia perfekcyjnych różyczek jest odpowiednio przygotowane kruche ciasto. Przesiej mąkę i za pomocą miksera wymieszaj ją z kostką do pieczenia, cukrem, żółtkami oraz kwaśną śmietaną. Dodaj także dwie łyżeczki cukru waniliowego, dzięki któremu smak i zapach ciastek będą bardziej wyraziste. Z połączonych składników zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Pamiętaj, by nie wyrabiać go zbyt długo – może być zbyt twarde po upieczeniu. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki, gdyż po schłodzeniu będzie mniej klejące, co ułatwi wałkowanie. Z placka wycinaj kółka i zwijaj w zaprezentowany na zdjęciu sposób tak, by powstały niewielkie różyczki. Uformowane ciasteczka po krótkim schłodzeniu piecz do momentu, aż będą złote, a brzegi "płatków" lekko się zarumienią.