Kruchy placek z wiśniami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

35 dekagramów

25 dekagramów

25 dekagramów

4 sztuki

1 kilogram

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Usunąć pestki z wiśni. Owoce zasypać cukrem.

Krok 2

Oddzielić żółtka od białek.

Krok 3

Kasię wraz z 15 dag cukru, mąką (wcześniej przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia) i żółtkami szybko zagnieść. 2/3 ciasta rozwałkować na blaszce i ułożyć na nim przygotowane wcześniej wiśnie (odlać uprzednio powstały sok).

Krok 4

Ubić białka z resztą cukru i rozłożyć na owocach.

Krok 5

Wziąć pozostałą część ciasta i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach posypać na wcześniej wyłożoną pianę z białek.

Krok 6

Piec na złoty kolor około 30 minut.

Krok 7

Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruchy placek z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruchy placek z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruchy placek z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruchy placek z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruchy placek z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruchy placek z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruchy placek z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej