Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie
łatwe
42 osoby zapisały

Składniki
450 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
0.5 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ze świeżej kukurydzy odkrój nożem ziarenka i gotuj do miękkości. Kukurydzę mrożoną gotuj 1 minutę, zaś konserwową odcedź z nadmiaru wody. Po gotowaniu odcedź kukurydzę i zachowaj 3-5 łyżek wody.

Krok 2
Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż kukurydzę. Po chwili dodaj paprykę.

Krok 3
Dodaj wodę z gotowania oraz zawartość opakowania Naturalnie Smaczne Knorr.

Krok 4
Wszystko dokładnie wymieszaj, skrop sokiem z cytryny i gotuj przez 1-2 minuty. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Knorr Naturalnie Smaczne Fix Kurczak w Sosie Śmietanowym
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gotowana kukurydza w kremowo maślanym sosie
Przygotowana według naszego przepisu kukurydza w kremowo-maślanym sosie to potrawa godna polecenia nie tylko fanom tego słodkiego warzywa. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, zwłaszcza tych wywodzących się z kuchni meksykańskiej, jak np. tacos. Kukurydza podkreśli również smak pieczonych na grillu mięs – drobiowych udek i skrzydełek oraz wołowych steków. Do przygotowania tej potrawy możesz wykorzystać zarówno świeże kolby kukurydzy, jak i mrożone lub konserwowe ziarna. Jeśli wybierzesz pierwszą opcje, najpierw za pomocą ostrego noża oddziel nasiona od kolby. Kukurydzę gotuj do miękkości, po czym odcedź ją i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili oprósz ją pikantną papryką w proszku, która będzie kontrastować ze słodyczą żółtych ziaren. Błyskawiczny sos w proszku, przeznaczony do warzyw na ciepło, wymieszaj z ciepłą wodą i zalej nim zawartość patelni. Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec skrop odrobiną soku z cytryny. Serwuj na ciepło, bezpośrednio po przyrządzeniu. Udanego gotowania!


































