Kule śniegowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

5 sztuk

1.5 szklanki

1 łyżeczka

1 szklanka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę z Kasią zagotować. Do gotującej się wody wsypać mąkę i dobrze wymieszać.

Krok 2

Następnie, stale mieszając, prażyć na ogniu, aż masa stanie się szklista i będzie odstawała od garnka.

Krok 3

Zdjąć z ognia, przestudzić i dodawać po jednym jajku, stale mieszając mikserem.

Krok 4

Na koniec dodać proszek do pieczenia i ucierać jeszcze przez ok. 10 minut.

Krok 5

Przygotować tłuszcz tak jak na pączki. Z ciasta formować kule dwoma łyżkami i zsuwać ciasto na gorący tłuszcz.

Krok 6

Smażyć na złoty kolor, osączyć z tłuszczu na bibule i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również