
Składniki
1 szklanka
0.5 litra
2 łyżki
4 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
1.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko tłuste wlej do rondelka, dodaj cukier i podgrzewaj na małym ogniu. Mąkę kukurydzianą rozpuść w odrobinie mleka skondensowanego i dodaj, kiedy cukier się rozpuści, a mleko zagotuje.
Krok 2
Mieszaj, aż mleko zgęstnieje. Zdejmij z gazu, przestudź i dolej mleko skondensowane, syrop różany, orzechy i posiekane migdały. Wszystko wymieszaj i przelej do miski.
Krok 3
Zamrażaj, aż stwardnieje na brzegach, a następnie zmiksuj, aby masa była kremowa. Przełóż do pucharków i ponownie zamrażaj przez ok. 6 godzin. Podawaj posypane płatkami migdałowymi. Możesz posypać też owocami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej