Kulfi - indyjskie lody przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kulfi - indyjskie lody

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.5 litra

2 łyżki

4 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko tłuste wlej do rondelka, dodaj cukier i podgrzewaj na małym ogniu. Mąkę kukurydzianą rozpuść w odrobinie mleka skondensowanego i dodaj, kiedy cukier się rozpuści, a mleko zagotuje.

Krok 2

Mieszaj, aż mleko zgęstnieje. Zdejmij z gazu, przestudź i dolej mleko skondensowane, syrop różany, orzechy i posiekane migdały. Wszystko wymieszaj i przelej do miski.

Krok 3

Zamrażaj, aż stwardnieje na brzegach, a następnie zmiksuj, aby masa była kremowa. Przełóż do pucharków i ponownie zamrażaj przez ok. 6 godzin. Podawaj posypane płatkami migdałowymi. Możesz posypać też owocami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulfi - indyjskie lody - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulfi - indyjskie lody - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulfi - indyjskie lody - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulfi - indyjskie lody - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulfi - indyjskie lody - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulfi - indyjskie lody - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulfi - indyjskie lody - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulfi - indyjskie lody - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej