Kurczak po prowansalsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po prowansalsku

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

23 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najważniejsza w przepisie na KURCZAKA PO PROWANSALSKU jest puszka piwa. Pamiętaj: nie butelka, koniecznie puszka.

Krok 2

Najpierw zrób marynatę - zmiksuj wszystkie składniki (bazylię razem z łodyżkami). Marynata jest gotowa, gdy ma jednolitą konsystencję. Teraz przygotuj kurczaka: umyj go i osusz, rozetnij nożem wzdłuż skórę na szyjce, szyjkę wytnij, a skórkę pozostaw. Kurczaka włóż do miski, polej marynatą, tak aby był całkowicie przykryty. Teraz szczelnie zawiń miskę przezroczystą folią i wstaw na noc (a przynajmniej na 2 godziny) do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Otwórz puszkę piwa i odlej 60 ml (to jest około 1/4 objętości puszki), a w to miejsce wlej łyżkę marynaty. Kurczaka wyjmij z miski (marynatę zachowaj) i ostrożnie nadziej na puszkę, tak aby pewnie na niej „siedział”. Ustaw puszkę z kurczakiem na blasze, wsuń do nagrzanego piekarnika. Piecz około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia smaruj kurczaka pozostałą marynatą. Parujące piwo nawilża mięso od środka i sprawia, że pozostaje mięciutkie i soczyste. Zrób próbę: jeśli nakłujesz udko wykałaczką i wypłynie przezroczysty sok bez śladu krwi, kurczak jest gotowy. Wtedy wyjmij go z piekarnika i pozostaw na puszce jeszcze przez 15 minut. Potem delikatnie podnieś kurczaka i usuń puszkę. Uważaj, bo jeszcze jest bardzo gorąca! Kurczaka po prowansalsku możesz także przyrządzić na grillu, pod warunkiem, że masz taki z pokrywą (typu barbecue).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej