Dodaj do ksiązki kucharskiej Kurczak po prowansalsku

Kurczak po prowansalsku

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: Pascal

Kurczak po prowansalsku - składniki:

  • 1 kurczak
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml oliwy
  • 6 obranych ząbków czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu – same igiełki
  • 2 łyżki listków świeżego estragonu (lub łyżka estragonu suszonego)
  • 5 gałązek świeżego tymianku – same listki
  • 1 puszka piwa
  • 60 ml octu winnego

Kurczak po prowansalsku - Sposób przygotowania:

  1. Najważniejsza w przepisie na KURCZAKA PO PROWANSALSKU jest puszka piwa. Pamiętaj: nie butelka, koniecznie puszka.
  2. Najpierw zrób marynatę - zmiksuj wszystkie składniki (bazylię razem z łodyżkami). Marynata jest gotowa, gdy ma jednolitą konsystencję. Teraz przygotuj kurczaka: umyj go i osusz, rozetnij nożem wzdłuż skórę na szyjce, szyjkę wytnij, a skórkę pozostaw. Kurczaka włóż do miski, polej marynatą, tak aby był całkowicie przykryty. Teraz szczelnie zawiń miskę przezroczystą folią i wstaw na noc (a przynajmniej na 2 godziny) do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Otwórz puszkę piwa i odlej 60 ml (to jest około 1/4 objętości puszki), a w to miejsce wlej łyżkę marynaty. Kurczaka wyjmij z miski (marynatę zachowaj) i ostrożnie nadziej na puszkę, tak aby pewnie na niej „siedział”. Ustaw puszkę z kurczakiem na blasze, wsuń do nagrzanego piekarnika. Piecz około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia smaruj kurczaka pozostałą marynatą. Parujące piwo nawilża mięso od środka i sprawia, że pozostaje mięciutkie i soczyste. Zrób próbę: jeśli nakłujesz udko wykałaczką i wypłynie przezroczysty sok bez śladu krwi, kurczak jest gotowy. Wtedy wyjmij go z piekarnika i pozostaw na puszce jeszcze przez 15 minut. Potem delikatnie podnieś kurczaka i usuń puszkę. Uważaj, bo jeszcze jest bardzo gorąca! Kurczaka po prowansalsku możesz także przyrządzić na grillu, pod warunkiem, że masz taki z pokrywą (typu barbecue).
Dodaj do książki kucharskiej

KURCZAK PO PROWANSALSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Najważniejsza w przepisie na KURCZAKA PO PROWANSALSKU jest puszka piwa. Pamiętaj: nie butelka, koniecznie puszka.

2

Najpierw zrób marynatę - zmiksuj wszystkie składniki (bazylię razem z łodyżkami). Marynata jest gotowa, gdy ma jednolitą konsystencję. Teraz przygotuj kurczaka: umyj go i osusz, rozetnij nożem wzdłuż skórę na szyjce, szyjkę wytnij, a skórkę pozostaw. Kurczaka włóż do miski, polej marynatą, tak aby był całkowicie przykryty. Teraz szczelnie zawiń miskę przezroczystą folią i wstaw na noc (a przynajmniej na 2 godziny) do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Otwórz puszkę piwa i odlej 60 ml (to jest około 1/4 objętości puszki), a w to miejsce wlej łyżkę marynaty. Kurczaka wyjmij z miski (marynatę zachowaj) i ostrożnie nadziej na puszkę, tak aby pewnie na niej „siedział”. Ustaw puszkę z kurczakiem na blasze, wsuń do nagrzanego piekarnika. Piecz około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia smaruj kurczaka pozostałą marynatą. Parujące piwo nawilża mięso od środka i sprawia, że pozostaje mięciutkie i soczyste. Zrób próbę: jeśli nakłujesz udko wykałaczką i wypłynie przezroczysty sok bez śladu krwi, kurczak jest gotowy. Wtedy wyjmij go z piekarnika i pozostaw na puszce jeszcze przez 15 minut. Potem delikatnie podnieś kurczaka i usuń puszkę. Uważaj, bo jeszcze jest bardzo gorąca! Kurczaka po prowansalsku możesz także przyrządzić na grillu, pod warunkiem, że masz taki z pokrywą (typu barbecue).

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    CODZIENNIE INNE DANIE OBIADOWE? JAK NAJBARDZIEJ. PROSTE PRZEPISY NA ULUBIONE DANIA.

    Szybkie dania można przygotować także na bazie mięsa mielonego. Począwszy od znanych nam dos...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DANIA TYPU STIR FRY. PYSZNY OBIAD W KILKA MINUT.

    Absolutnymi mistrzami krótkich czasów gotowania są dania z kurczaka z patelni. Także u nas p...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

roladki schabowe, masa do w-z, Spaghetti Bolognese, Schab, Przepis z bułka z pieczarkami, Dynia z papryką w śmietanie, Łosoś, Dynia, Przepis z kurczak z ryżem po chinsku, Zupa pieczarkowa, Kurczak w szynce parmeńskiej , Przepis z sos do sałatki, MARYNATA NA STEK, Kosmiczne ślimaki, Zupa jarzynowa, Przepis z z ananasem, Penne ze szpinakiem w śmietanie, Warzywa z patelni, filet z indyka duszony ze śmietaną, Gyros z kurczakiem, Ziemniaki w śmietanie, Tort z porzeczkami, Śledzie, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Cola z sorbetem cytrynowym, Makaron z sosem z trzech serów , Makaron z pikantnym sosem "arrabbiata", Zapiekanka węgierska, Makaron bolognese z czosnkiem , Sałatka z tuńczykiem, Baba ziemniaczana z mięsem, zapiekanki bez sera, sałatki niskokaloryczne, Kurczak, Bigos z ryżem, fix zapiekana, masy do ciast, Barszcz, Przepis z mieso z piekarnika, Sałatka ziemniaczana z majonezem, Kulebiak z kapustą kiszoną, Słodkie ryżowe racuchy, Przepis z kuskus przepisy, Zupa migdałowa z ryżem, Przepis z mieso ser, Sałatka z porów, Przepis z desery w pucharkach, Kosmiczne ślimaki, Lasagne drobiowa, Spaghetti bolognese extra ziołowe - VIDEO, Przepis z Zapiekanka z kurczaka z warzywami, SAŁATKA li, Potrawy wigilijne, Przepis z mięso ze szpinakiem, Kasza, Bigos, Przepis z gotowanie przypraw, Dania z makaronem, Grillowany pstrąg , Neapolitańskie spaghetti z pomidorami i szpinakiem, Kaczka, Soczyste i chrupiące udka pieczone - VIDEO, Naleśniki chińskie - VIDEO, Tajska zupa tom ka Kai