Dodaj do ksiązki kucharskiej Kurczak po prowansalsku

Kurczak po prowansalsku

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: Pascal

Kurczak po prowansalsku - składniki:

  • 1 kurczak
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml oliwy
  • 6 obranych ząbków czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu – same igiełki
  • 2 łyżki listków świeżego estragonu (lub łyżka estragonu suszonego)
  • 5 gałązek świeżego tymianku – same listki
  • 1 puszka piwa
  • 60 ml octu winnego

Kurczak po prowansalsku - Sposób przygotowania:

  1. Najważniejsza w przepisie na KURCZAKA PO PROWANSALSKU jest puszka piwa. Pamiętaj: nie butelka, koniecznie puszka.
  2. Najpierw zrób marynatę - zmiksuj wszystkie składniki (bazylię razem z łodyżkami). Marynata jest gotowa, gdy ma jednolitą konsystencję. Teraz przygotuj kurczaka: umyj go i osusz, rozetnij nożem wzdłuż skórę na szyjce, szyjkę wytnij, a skórkę pozostaw. Kurczaka włóż do miski, polej marynatą, tak aby był całkowicie przykryty. Teraz szczelnie zawiń miskę przezroczystą folią i wstaw na noc (a przynajmniej na 2 godziny) do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Otwórz puszkę piwa i odlej 60 ml (to jest około 1/4 objętości puszki), a w to miejsce wlej łyżkę marynaty. Kurczaka wyjmij z miski (marynatę zachowaj) i ostrożnie nadziej na puszkę, tak aby pewnie na niej „siedział”. Ustaw puszkę z kurczakiem na blasze, wsuń do nagrzanego piekarnika. Piecz około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia smaruj kurczaka pozostałą marynatą. Parujące piwo nawilża mięso od środka i sprawia, że pozostaje mięciutkie i soczyste. Zrób próbę: jeśli nakłujesz udko wykałaczką i wypłynie przezroczysty sok bez śladu krwi, kurczak jest gotowy. Wtedy wyjmij go z piekarnika i pozostaw na puszce jeszcze przez 15 minut. Potem delikatnie podnieś kurczaka i usuń puszkę. Uważaj, bo jeszcze jest bardzo gorąca! Kurczaka po prowansalsku możesz także przyrządzić na grillu, pod warunkiem, że masz taki z pokrywą (typu barbecue).
Dodaj do książki kucharskiej

KURCZAK PO PROWANSALSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Najważniejsza w przepisie na KURCZAKA PO PROWANSALSKU jest puszka piwa. Pamiętaj: nie butelka, koniecznie puszka.

2

Najpierw zrób marynatę - zmiksuj wszystkie składniki (bazylię razem z łodyżkami). Marynata jest gotowa, gdy ma jednolitą konsystencję. Teraz przygotuj kurczaka: umyj go i osusz, rozetnij nożem wzdłuż skórę na szyjce, szyjkę wytnij, a skórkę pozostaw. Kurczaka włóż do miski, polej marynatą, tak aby był całkowicie przykryty. Teraz szczelnie zawiń miskę przezroczystą folią i wstaw na noc (a przynajmniej na 2 godziny) do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Otwórz puszkę piwa i odlej 60 ml (to jest około 1/4 objętości puszki), a w to miejsce wlej łyżkę marynaty. Kurczaka wyjmij z miski (marynatę zachowaj) i ostrożnie nadziej na puszkę, tak aby pewnie na niej „siedział”. Ustaw puszkę z kurczakiem na blasze, wsuń do nagrzanego piekarnika. Piecz około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia smaruj kurczaka pozostałą marynatą. Parujące piwo nawilża mięso od środka i sprawia, że pozostaje mięciutkie i soczyste. Zrób próbę: jeśli nakłujesz udko wykałaczką i wypłynie przezroczysty sok bez śladu krwi, kurczak jest gotowy. Wtedy wyjmij go z piekarnika i pozostaw na puszce jeszcze przez 15 minut. Potem delikatnie podnieś kurczaka i usuń puszkę. Uważaj, bo jeszcze jest bardzo gorąca! Kurczaka po prowansalsku możesz także przyrządzić na grillu, pod warunkiem, że masz taki z pokrywą (typu barbecue).

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE SAŁATKI.

    Dziś przedstawię pomysły na świąteczne sałatki. Tradycyjne święta w moim domu nie mogą się o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE PRZEBOJE. ŁOSOŚ W GALARECIE.

    Na naszym, pięknie nakrytym, stole świąteczny zazwyczaj pojawia się jakieś danie z ryb. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Por z dodatkami i śmietaną , Sałatka Gyros, Zupa grzybowa, Leczo, Grillowane cynaderki cielęce, Grillowany kurczak na ostro, Grillowany pstrąg , Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Sos czosnkowy na wódce, Cynamonowe banany w cieście, Kasza, Ciasto na pierogi, Przepis z przyprawa leczo, Przepis z sos papryka, Pulpety mięsne z kaszą jaglaną podane w delikatnym kremie z kalarepy, Sos gratin II, Golonka duszona po chińsku, filet z ryby w folii, Fasolka po meksykańsku , beszamel do lasagne, Przepis z desery-łatwe do zrobienia dla dzieci, Lody kokosowe z owocami "Budzik", Sałatka z kapusty pekińskiej , Makaron z sosem brokułowym, Sałatka z filetem z kurczaka, Zupa jarzynowa, Przepisy świąteczne, Pierogi z kapustą i grzybami, sprawianie ryby, Zupa z dyni, Zapiekanka z ziemniakow, Deser dla dzieci "Pingwinek", Zupa gulaszowa, pieczone skrzydełka w miodzie -, Przepis z szpinak jajko, Lody czekoladowe "Żółw" , Sałatka meksykańska z kurczakiem, Lody czekoladowo-bananowe, Zapiekanka rodzinna, Fasolka po bretońsku, Sos czosnkowy na wódce, salatka-gyros, Przepis z risotto z warzywami mrożonymi, pieczony filet kurczak, Przepis z zapiekana warzywa, Przepis z tatar z miesa mielonego, łosoś marynowany, Schab, czerwona pasta curry, Roladki z porem, sałatka z z kiełkami, Kotlety, Sałatka „miraż”, przepisy na kaczkę pieczoną, Barszcz biały, Wyśmienity tort naleśnikowy, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Dipy, Ciasteczka marcepanowe dinozaury, Łosoś, Przepis z skrzydełka w sosie BBQ, boczek pieczony w piekarniku, Soczysty kurczak z grilla z cebulką , makarony ser zó