Kurczak z makaronem ryżowym, sosem jogurtowym i pietruszką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z makaronem ryżowym, sosem jogurtowym i pietruszką

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

150 mililitrów

150 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z 2 udek kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. W misce przygotowujemy marynatę z oleju, kostki rosołowej Knorr i mini kostki - pietruszka Knorr, rozkruszamy kostki, mieszamy i wkładamy do miski pokrojone mięso, dokładnie mieszamy aż mięso pokryje się marynatą i wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.

Kurczak z makaronem ryżowym, sosem jogurtowym i pietruszką  - Krok 1

Krok 2

Rozgrzewamy patelnię grillową, wykładamy na nią kurczaka i grillujemy po ok. 4 minut z każdej strony.

Kurczak z makaronem ryżowym, sosem jogurtowym i pietruszką  - Krok 2

Krok 3

W między czasie przygotowujemy ryżowy makaron, którego nie gotujemy tylko zalewamy wrzątkiem, w którym leży 3 minuty, następnie go odcedzamy na durszlaku i dodajemy do kurczaka, posypujemy to siekaną natką pietruszki. Hartujemy jogurt grecki wrzącą zupą jarzynową i wlewamy na patelnię z kurczakiem i makaronem, doprowadzamy do wrzenia i chwilkę gotujemy, makaron z kurczakiem przekładamy na talerze, dekorujemy natką.

Kurczak z makaronem ryżowym, sosem jogurtowym i pietruszką  - Krok 3
straga.pl Straga

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z makaronem ryżowym, sosem jogurtowym i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z makaronem ryżowym, sosem jogurtowym i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z makaronem ryżowym, sosem jogurtowym i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z makaronem ryżowym, sosem jogurtowym i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z makaronem ryżowym, sosem jogurtowym i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z makaronem ryżowym, sosem jogurtowym i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z makaronem ryżowym, sosem jogurtowym i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z makaronem ryżowym, sosem jogurtowym i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej