Kurczak z makaronem ryżowym, sosem jogurtowym i pietruszką
średnie
26 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
150 mililitrów
150 mililitrów
2 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z 2 udek kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. W misce przygotowujemy marynatę z oleju, kostki rosołowej Knorr i mini kostki - pietruszka Knorr, rozkruszamy kostki, mieszamy i wkładamy do miski pokrojone mięso, dokładnie mieszamy aż mięso pokryje się marynatą i wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.

Krok 2
Rozgrzewamy patelnię grillową, wykładamy na nią kurczaka i grillujemy po ok. 4 minut z każdej strony.

Krok 3
W między czasie przygotowujemy ryżowy makaron, którego nie gotujemy tylko zalewamy wrzątkiem, w którym leży 3 minuty, następnie go odcedzamy na durszlaku i dodajemy do kurczaka, posypujemy to siekaną natką pietruszki. Hartujemy jogurt grecki wrzącą zupą jarzynową i wlewamy na patelnię z kurczakiem i makaronem, doprowadzamy do wrzenia i chwilkę gotujemy, makaron z kurczakiem przekładamy na talerze, dekorujemy natką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej