Kurczak złocisty z ryżem i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak złocisty z ryżem i cukinią

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

150 gramów

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą i przeciąć na dwa kawałki. Natrzeć przyprawą do złotego kurczaka Knorr, odstawić na 15 minut.

Krok 2

Ryż ugotować w wodzie z kostką Rosołu z kury Knorr. Odcedzić.

Krok 3

Cukinię i obrany ząbek czosnku pokroić w plasterki i przesmażyć kilka minut na oliwie. Doprawić ziołami prowansalskimi i smażoną cebulą w mini kostkach Knorr.

Krok 4

Mięso usmażyć na złoto na oliwie. Na talerze wyłożyć ryż, na którym ułożyć przesmażoną cukinię i czosnek. Na sam wierzch położyć mięso. Przyozdobić listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak złocisty z ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak złocisty z ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak złocisty z ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak złocisty z ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak złocisty z ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak złocisty z ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak złocisty z ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak złocisty z ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kurczak po meksykańsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej