Kurczak złocisty z ryżem i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak złocisty z ryżem i cukinią

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

150 gramów

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą i przeciąć na dwa kawałki. Natrzeć przyprawą do złotego kurczaka Knorr, odstawić na 15 minut.

Krok 2

Ryż ugotować w wodzie z kostką Rosołu z kury Knorr. Odcedzić.

Krok 3

Cukinię i obrany ząbek czosnku pokroić w plasterki i przesmażyć kilka minut na oliwie. Doprawić ziołami prowansalskimi i smażoną cebulą w mini kostkach Knorr.

Krok 4

Mięso usmażyć na złoto na oliwie. Na talerze wyłożyć ryż, na którym ułożyć przesmażoną cukinię i czosnek. Na sam wierzch położyć mięso. Przyozdobić listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak złocisty z ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak złocisty z ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak złocisty z ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak złocisty z ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak złocisty z ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak złocisty z ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak złocisty z ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak złocisty z ryżem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej