
Składniki
1 kilogram
1 łyżka
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
3 sztuki
250 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka dokładnie umyj po czym natrzyj sosem sojowym i przyprawą Knorr. Odstaw na 20 minut.
Krok 3
Na rozgrzany olej wrzucaj kurczaka i smaż na rumiano z obu stron, a następnie dorzuć imbir i podsmaż przez minutę.
Krok 4
Kurczaka zalej sosem, doprowadź do wrzenia i duś przez 15 minut pod przykryciem.
Krok 5
Dodaj posiekaną kolendrę, delikatnie wymieszaj i przełóż na półmisek.
Krok 2
Szalotki posiekaj. W miseczce wymieszaj wodę z olejem sezamowym, pozostałym sosem sojowym, mąką kukurydzianą, sokiem z cytryny oraz cukrem.
Krok 6
Polej mięso sosem, posyp wcześniej pokrojoną szalotką i natychmiast podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej