Kurczę w cytrynie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczę w cytrynie

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

3 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

null

1 łyżka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka dokładnie umyj po czym natrzyj sosem sojowym i przyprawą Knorr. Odstaw na 20 minut.

Krok 3

Na rozgrzany olej wrzucaj kurczaka i smaż na rumiano z obu stron, a następnie dorzuć imbir i podsmaż przez minutę.

Krok 4

Kurczaka zalej sosem, doprowadź do wrzenia i duś przez 15 minut pod przykryciem.

Krok 5

Dodaj posiekaną kolendrę, delikatnie wymieszaj i przełóż na półmisek.

Krok 2

Szalotki posiekaj. W miseczce wymieszaj wodę z olejem sezamowym, pozostałym sosem sojowym, mąką kukurydzianą, sokiem z cytryny oraz cukrem.

Krok 6

Polej mięso sosem, posyp wcześniej pokrojoną szalotką i natychmiast podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczę w cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczę w cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczę w cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczę w cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczę w cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczę w cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczę w cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczę w cytrynie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej