Kurczę w cytrynie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczę w cytrynie

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

3 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

null

1 łyżka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka dokładnie umyj po czym natrzyj sosem sojowym i przyprawą Knorr. Odstaw na 20 minut.

Krok 3

Na rozgrzany olej wrzucaj kurczaka i smaż na rumiano z obu stron, a następnie dorzuć imbir i podsmaż przez minutę.

Krok 4

Kurczaka zalej sosem, doprowadź do wrzenia i duś przez 15 minut pod przykryciem.

Krok 5

Dodaj posiekaną kolendrę, delikatnie wymieszaj i przełóż na półmisek.

Krok 2

Szalotki posiekaj. W miseczce wymieszaj wodę z olejem sezamowym, pozostałym sosem sojowym, mąką kukurydzianą, sokiem z cytryny oraz cukrem.

Krok 6

Polej mięso sosem, posyp wcześniej pokrojoną szalotką i natychmiast podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczę w cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczę w cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczę w cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczę w cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczę w cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczę w cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczę w cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczę w cytrynie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej