Kurczę w cytrynie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczę w cytrynie

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżka

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

3 sztuki

250 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka dokładnie umyj po czym natrzyj sosem sojowym i przyprawą Knorr. Odstaw na 20 minut.

Krok 3

Na rozgrzany olej wrzucaj kurczaka i smaż na rumiano z obu stron, a następnie dorzuć imbir i podsmaż przez minutę.

Krok 4

Kurczaka zalej sosem, doprowadź do wrzenia i duś przez 15 minut pod przykryciem.

Krok 5

Dodaj posiekaną kolendrę, delikatnie wymieszaj i przełóż na półmisek.

Krok 2

Szalotki posiekaj. W miseczce wymieszaj wodę z olejem sezamowym, pozostałym sosem sojowym, mąką kukurydzianą, sokiem z cytryny oraz cukrem.

Krok 6

Polej mięso sosem, posyp wcześniej pokrojoną szalotką i natychmiast podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczę w cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczę w cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczę w cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczę w cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczę w cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczę w cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczę w cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczę w cytrynie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej