
Składniki
ciasto:
1 kilogram
1 szklanka
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
100 gramów
500 gramów
masa makowa:
1 kilogram
1 szklanka
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia.

Krok 2
Rozwałkuj, podziel na części wielkości blaszki do pieczenia, upiecz na złoty kolor.

Krok 3
Kiedy ciasto wystygnie, połam je na kawałki wielkości łazanek.

Krok 4
Mak sparz najlepiej mlekiem, przemiel wymieszaj z cukrem, olejkiem migdałowym, posiekanymi orzechami i miodem. Można również użyć gotowej masy makowej.

Krok 5
Ciasto lekko zlej wrzącą wodą i wymieszaj z makiem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Łamańce (suchary)
Łamańce (suchary)
Łamańce tradycyjnie kojarzone są najczęściej z Bożym Narodzeniem. W niektórych regionach są daniem, które musi znaleźć się na świątecznym stole. Warto jednak spopularyzować suchary i podobne potrawy bożonarodzeniowe, które możecie przygotować na co dzień. Będą doskonałą alternatywą dla ciastek czy innych łakoci. Wyróżnia je przede wszystkim łatwość przygotowania. Nie musicie mieć umiejętności cukierniczych na poziomie mistrzowskim – z łamańcami poradzi sobie nawet amator, stawiający dopiero swoje pierwsze kroki w kuchni.
Dla kogo?
Suchary-łamańce przeznaczone są dla każdego miłośnika słodyczy i tradycyjnej polskiej kuchni.
Na jaką okazję?
Zgodnie z tradycją przede wszystkim na wigilię. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby święta mieć częściej i przygotowywać łamańce-suchary na przykład na domowe imprezy, zamiast klasycznych deserów.
Czy wiesz, że?
Suchary to pieczywo, które dzięki możliwości jego długiego przechowywania, sprawdza się w różnych warunkach, szczególnie podczas długich wypraw. Najstarszy na świecie suchar pochodzi z około 1852 roku.
Dla urozmaicenia:
Aby zaoszczędzić czas, do łamańców możesz wykorzystać gotowe masy makowe dostępne w sklepach.
































