Łamaniec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

323 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

5 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

krem:

0.5 litra

3 łyżki

3 łyżki

1.5 szklanki

masa:

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1

1

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieść ciasto, dodając tyle mąki, ile się wgniecie, ubijać wałkiem tak jak na faworki.

Krok 2

Podzielić ciasto na 5-7 porcji, wałkować w bardzo cienkie placki.

Krok 3

Piec ok. 15 min. każdy placek - do zarumienienia.

Krok 4

Ugotować budyń i ostudzić.

Krok 5

Kasię utrzeć z jajkami, potem dodawać po trochę zimny budyń.

Krok 6

Podzielić masę na 2 części.

Krok 7

Do jednej dodać kakao (rozpuszczone w 1-2 łyżkach gorącej wody i ostudzone) i orzechy.

Krok 8

Do drugiej części dodać sok z cytryny i rodzynki.

Krok 9

Smarować placki na przemian masą białą i kakaową.

Krok 10

Po przełożeniu mocno docisnąć deską, aż placki się połamią.

Krok 11

Całość polać polewą czekoladową. Najlepsze jest na drugi dzień.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łamaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łamaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łamaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łamaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łamaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łamaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łamaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placek do kawy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej