
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
0.5 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj bulion z 1/2 l wody oraz kostki rosołowej i wystudź.
Krok 2
Pół ogórka oraz 1/3 grapefruita pokrój w drobną kostkę i odłóż do lodówki.
Krok 3
Pozostałe składniki (oprócz migdałów) przełóż do miski, dodaj wystudzony bulion i zmiksuj na gładko. Dopraw do smaku i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 4
Po tym czasie pokrojone wcześniej składniki wymieszaj z chłodnikiem i nalej do miseczek. Posyp migdałami i udekoruj listkami mięty. Zupę podawaj mocno schłodzoną.

Dobra rada:
Chłodnik możesz doprawić szczyptą pieprzu Cayenne.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lekkie Gazpacho
Gazpacho to wywodząca się z Hiszpanii zupa, która podawana jest na zimno i zazwyczaj nie wymaga gotowania. Szczególnie dobrze sprawdzi się w sezonie letnim, stanowiąc doskonałą alternatywę dla pierwszych dań obiadowych podawanych popularnie na gorąco. Wariant z tego przepisu charakteryzuje się oryginalnym smakiem, dzięki użyciu zielonego grejpfruta, czyli mieszanki pomelo i grejpfruta. Owoc ten swoim wyglądem jest podobny do grejpfruta, ale jego smak pozbawiony jest goryczki, dlatego też nazywa się go również „sweetie”, co w tłumaczeniu na język polski oznacza „cukierek”. 1/3 pokrój w drobną kostkę i schłodź, resztę natomiast zmiksuj z wystudzonym bulionem warzywnym, połówką melona miodowego, 2 kromkami białego pieczywa (które wcześniej należy obrać ze skórki), ząbkiem posiekanego czosnku, ogórkami zielonymi i octem z białego wina. Tuż przed podaniem dodaj do zupy połowę drobno posiekanego ogórka i przygotowane wcześniej „sweetie”. Gotowe danie serwuj posypane płatkami migdałów i udekorowane listkami mięty. Zupę należy podawać dobrze schłodzoną. Jeśli zależy Ci na czasie, wrzuć do niej kilka kostek lodu. Smacznego.