Lekka zupa z zielonej soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekka zupa z zielonej soczewicy

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

400 mililitrów

60 gramów

2 łyżeczki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

W dużym garnku rozgrzej masło klarowane i lekko podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę

Lekka zupa z zielonej soczewicy - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojoną w talarki marchew, pietruszkę i selera i kontynuuj podsmażanie. Kiedy warzywa zmiękną zalej wszystko bulionem warzywnym i gotuj 10 minut.

Lekka zupa z zielonej soczewicy - Krok 2

Krok 3

Soczewicę zielona wcześniej namocz na 40 minut. Następnie przepłukaj na sicie pod bieżącą wodą. Dodaj do gotujących się warzyw i gotuj 25 minut, aż będzie prawie miękka.

Lekka zupa z zielonej soczewicy - Krok 3

Krok 4

Dodaj przecier pomidorowy, pomidora oraz resztę przypraw. Gotuj kolejne 20 minut. W rzazie konieczności dolej wrzącą wodę. Zupa powinna mieć konsystencję gulaszu.

Lekka zupa z zielonej soczewicy - Krok 4
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekka zupa z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekka zupa z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekka zupa z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekka zupa z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekka zupa z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekka zupa z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekka zupa z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekka zupa z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lekka zupa z zielonej soczewicyLekka zupa z zielonej soczewicy

Pora na: Obiad.

Jeśli nie wyobrażacie sobie dnia bez talerza ciepłej zupy, która może zastąpić dwudaniowy obiad, spróbujcie wyjątkowej, lekkiej zupy z zielonej soczewicy. Jej wyróżnikiem jest baza warzywna, na którą składa się cebula, marchewka, pietruszka, seler naciowy, pomidor, kalafior oraz – królowa tego dania – zielona soczewica. Zupa przypadnie do gustu miłośnikom lekkich, ale bogatych w różnorodne składniki potraw, które można przygotować z popularnych produktów. Pamiętajcie jedynie o wcześniejszym namoczeniu soczewicy – będzie smaczniejsza i szybciej się ugotuje.

Dla kogo?

Lekka zupa z zielonej soczewicy to propozycja dla każdego, kto poszukuje ciekawych inspiracji na wysokobiałkowy obiad.

Wiesz, co jesz!

Zupa dostarczy wam 441,7 kcal energii, 17,2 g błonnika oraz 23,8 g białka.

Czy wiesz, że?

W sklepach spotkacie kilka odmian soczewicy, różnicowanych ze względu na kolor. Tytułowa soczewica zielona odróżnia się od pozostałych gatunków delikatnym smakiem oraz trwałością. Ziarna podczas gotowania nie rozpadają się tak, jak w przypadku innych rodzajów soczewicy.