
Składniki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
400 mililitrów
60 gramów
2 łyżeczki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
W dużym garnku rozgrzej masło klarowane i lekko podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę

Krok 2
Dodaj pokrojoną w talarki marchew, pietruszkę i selera i kontynuuj podsmażanie. Kiedy warzywa zmiękną zalej wszystko bulionem warzywnym i gotuj 10 minut.

Krok 3
Soczewicę zielona wcześniej namocz na 40 minut. Następnie przepłukaj na sicie pod bieżącą wodą. Dodaj do gotujących się warzyw i gotuj 25 minut, aż będzie prawie miękka.

Krok 4
Dodaj przecier pomidorowy, pomidora oraz resztę przypraw. Gotuj kolejne 20 minut. W rzazie konieczności dolej wrzącą wodę. Zupa powinna mieć konsystencję gulaszu.


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Lekka zupa z zielonej soczewicy
Pora na: Obiad.
Jeśli nie wyobrażacie sobie dnia bez talerza ciepłej zupy, która może zastąpić dwudaniowy obiad, spróbujcie wyjątkowej, lekkiej zupy z zielonej soczewicy. Jej wyróżnikiem jest baza warzywna, na którą składa się cebula, marchewka, pietruszka, seler naciowy, pomidor, kalafior oraz – królowa tego dania – zielona soczewica. Zupa przypadnie do gustu miłośnikom lekkich, ale bogatych w różnorodne składniki potraw, które można przygotować z popularnych produktów. Pamiętajcie jedynie o wcześniejszym namoczeniu soczewicy – będzie smaczniejsza i szybciej się ugotuje.
Dla kogo?
Lekka zupa z zielonej soczewicy to propozycja dla każdego, kto poszukuje ciekawych inspiracji na wysokobiałkowy obiad.
Wiesz, co jesz!
Zupa dostarczy wam 441,7 kcal energii, 17,2 g błonnika oraz 23,8 g białka.
Czy wiesz, że?
W sklepach spotkacie kilka odmian soczewicy, różnicowanych ze względu na kolor. Tytułowa soczewica zielona odróżnia się od pozostałych gatunków delikatnym smakiem oraz trwałością. Ziarna podczas gotowania nie rozpadają się tak, jak w przypadku innych rodzajów soczewicy.