Lekkie danie z ryżu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekkie danie z ryżu

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

150 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

150 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dobrze wypłucz ryż i zalej go czterema szklankami gorącej wody a następnie odstaw go na 10 minut.

Krok 2

Rozpuść kostkę rosołową Knorr w dwóch szklankach gorącej wody z kurkumą.

Krok 3

Skrój mięso w niewielką kostkę. Na rozgrzany olej wrzuć pastę biryani, imbir, cebulę czosnek i mięso. Obsmaż dokładnie mięso.

Krok 4

Potem odsącz ryż i rozprowadź go na mięsie. Zalej to wszystko rosołem i gotuj na solidnym ogniu aż mięso zmięknie a płyn wyparuje.

Krok 5

Ułóż mrożone warzywa na ryżu i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekkie danie z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekkie danie z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekkie danie z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekkie danie z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekkie danie z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekkie danie z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekkie danie z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekkie danie z ryżu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej