Makaron ryżowy z indykiem, marchewką i świeżą papryką z woka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

86 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

285 osób wydrukowało

Pobierz pdf

472 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

20 gramów

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ryżowy zalej gotującą się wodą i odstaw na bok na około 5 minut. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki.

Makaron ryżowy z indykiem, marchewką i świeżą papryką z woka - Krok 1

Krok 2

Indyka pokrój w drobną kostkę i oprósz przyprawą do kurczaka. Nada ona potrawie odpowiedniego smaku i sprawi że mięso będzie soczyste.

Makaron ryżowy z indykiem, marchewką i świeżą papryką z woka - Krok 2

Krok 3

Cebule dymki pokrój w piórka, a szczypior i kolendrę, czosnek i orzeszki ziemne posiekaj. Marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki. Paprykę pokrój w cienkie paseczki.

Makaron ryżowy z indykiem, marchewką i świeżą papryką z woka - Krok 3

Krok 4

W woku na suchej patelni podsmaż orzeszki, przełóż je na bok. Do woka nalej margaryny. Gdy się rozgrzeje, podsmaż na niej indyka i cebulę. Następnie dodaj czosnek i smaż aż posiekane ząbki zarumienią się. Później dodaj marchew i paprykę i smaż chwilę. Na koniec dodaj chili i jajka i smaż, aż jajka zupełnie się zetną.

Makaron ryżowy z indykiem, marchewką i świeżą papryką z woka - Krok 4

Krok 5

Dodaj makaron, sos ostrygowy, kilka łyżek wody. Całość dokładnie wymieszaj. Tuż przed podaniem dodaj szczypior, kolendrę i orzeszki.

Makaron ryżowy z indykiem, marchewką i świeżą papryką z woka - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność potrawy nie dodawaj orzeszków.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ryżowy z indykiem, marchewką i świeżą papryką z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ryżowy z indykiem, marchewką i świeżą papryką z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ryżowy z indykiem, marchewką i świeżą papryką z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ryżowy z indykiem, marchewką i świeżą papryką z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ryżowy z indykiem, marchewką i świeżą papryką z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ryżowy z indykiem, marchewką i świeżą papryką z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ryżowy z indykiem, marchewką i świeżą papryką z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ryżowy z indykiem, marchewką i świeżą papryką z wokaMakaron ryżowy z indykiem, marchewką i świeżą papryką z woka

Wok świetnie sprawdza się do przyrządzania dań z mięsa i świeżych warzyw. Dzięki szybkiemu smażeniu, produkty zachowują swój zapach, kolor oraz konsystencję. Pamiętaj o użyciu odpowiednich przypraw, które zapewnią daniu orientalny charakter. Delikatnego makaronu ryżowego nie trzeba gotować – wystarczy zalać go wrzątkiem i odstawić na chwilę, by zmiękł, a następnie odcedzić. Dobrymi dodatkami do makaronu będą: mięso z piersi indyka, marchew, papryka i cebula dymka ze szczypiorem, jajka oraz liczne przyprawy. Mięso pokrój w kostkę, paprykę w paski, a marchew zetrzyj na tarce. Posiekaj cebulkę i szczypior. Podsmaż wszystkie składniki w woku, na koniec dodając lekko roztrzepane jajka i ugotowany makaron. Do przyprawienia użyj drobno posiekanej świeżej papryczki chilli oraz sosu ostrygowego. Podawaj na gorąco, koniecznie posypane świeżą kolendrą, pokrojonym szczypiorkiem oraz orzeszkami ziemnymi – te dodatki dopełnią smak potrawy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na makaron ryżowy z indykiem i warzywami z woka.