
Składniki
400 gramów
1 sztuka
200 gramów
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Szynkę pokrój w kostkę. Makaron ugotuj al dente, odcedź.
Krok 2
Rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Dodaj szynkę, podsmaż i wyjmij wszystko. Wlej 1 szklankę wody i dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr.
Krok 3
Zagotuj i dodaj groszek, gotuj dalej ok. 5 minut. Do groszku wlej śmietanę rozmieszaną z mąką i zagotuj.
Krok 4
Dodaj szynkę i umyte, pokrojone zioła, topiony ser. Podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Krok 5
Czosnek obierz, przekrój na pół, wysmaruj nim nagrzaną wazę. Włóż do niej makaron, polej sosem. Możesz udekorować szczypiorkiem pokrojonym w krótkie rurki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej