Makaron w zielonym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron w zielonym sosie

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

200 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Szynkę pokrój w kostkę. Makaron ugotuj al dente, odcedź.

Krok 2

Rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Dodaj szynkę, podsmaż i wyjmij wszystko. Wlej 1 szklankę wody i dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 3

Zagotuj i dodaj groszek, gotuj dalej ok. 5 minut. Do groszku wlej śmietanę rozmieszaną z mąką i zagotuj.

Krok 4

Dodaj szynkę i umyte, pokrojone zioła, topiony ser. Podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając.

Krok 5

Czosnek obierz, przekrój na pół, wysmaruj nim nagrzaną wazę. Włóż do niej makaron, polej sosem. Możesz udekorować szczypiorkiem pokrojonym w krótkie rurki.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron w zielonym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron w zielonym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron w zielonym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron w zielonym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron w zielonym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron w zielonym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron w zielonym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron w zielonym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
14 osób ogląda przepis:
Ciasto z agrestem
czas przygotowania
105 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej