
Składniki
400 gramów
1 sztuka
200 gramów
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Szynkę pokrój w kostkę. Makaron ugotuj al dente, odcedź.
Krok 2
Rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Dodaj szynkę, podsmaż i wyjmij wszystko. Wlej 1 szklankę wody i dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr.
Krok 3
Zagotuj i dodaj groszek, gotuj dalej ok. 5 minut. Do groszku wlej śmietanę rozmieszaną z mąką i zagotuj.
Krok 4
Dodaj szynkę i umyte, pokrojone zioła, topiony ser. Podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Krok 5
Czosnek obierz, przekrój na pół, wysmaruj nim nagrzaną wazę. Włóż do niej makaron, polej sosem. Możesz udekorować szczypiorkiem pokrojonym w krótkie rurki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcej