Makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

250 gramów

2 sztuki

150 gramów

400 mililitrów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

50 gramów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Krok 2

Bakłażana pokrój w kostkę, przełóż do miski, posól i pozostaw na 20-30 minut.

Krok 3

Następnie opłucz bakłażana pod wodą, odciśnij, osusz z nadmiaru wody.

Krok 4

Obsmaż je na oliwie z suszonych pomidorów na złoty kolor. Pod koniec dodaj posiekany czosnek i posiekane suszone pomidory.

Krok 5

Wlej pomidory na patelnię i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień. Dodaj kostkę bulionu warzywnego Knorr, płatki chili oraz oregano. Gotuj sos przez 4-5 minut. Dopraw pieprzem i cukrem.

Krok 6

Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem. Posyp danie parmezanem i pokrojoną bazylią

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej