Makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym
NOWY PRZEPIS
łatwe
23 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
1 sztuka
250 gramów
2 sztuki
150 gramów
400 mililitrów
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
50 gramów
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.
Krok 2
Bakłażana pokrój w kostkę, przełóż do miski, posól i pozostaw na 20-30 minut.
Krok 3
Następnie opłucz bakłażana pod wodą, odciśnij, osusz z nadmiaru wody.
Krok 4
Obsmaż je na oliwie z suszonych pomidorów na złoty kolor. Pod koniec dodaj posiekany czosnek i posiekane suszone pomidory.
Krok 5
Wlej pomidory na patelnię i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień. Dodaj kostkę bulionu warzywnego Knorr, płatki chili oraz oregano. Gotuj sos przez 4-5 minut. Dopraw pieprzem i cukrem.
Krok 6
Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem. Posyp danie parmezanem i pokrojoną bazylią
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej

































