Makaron z tofu i sosem grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z tofu i sosem grzybowym

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

300 gramów

1 szczypta

1 opakowanie

1 szczypta

1 łyżka

200 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w wodzie tak aby lekko twardawy.

Krok 2

Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju.

Krok 3

Dodaj obrane i pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojone w kostkę tofu. Smaż na małym ogniu aż składniki się przyrumienią.

Krok 4

W rondelku wymieszaj wodę z sosem pieczarkowym Knorr. Następnie zagotuj.

Krok 5

Sos przelej do składników na patelni. Dodaj makaron, posiekany szczypiorek i całość szybko wymieszaj. Podawaj natychmiast.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z tofu i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z tofu i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z tofu i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z tofu i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z tofu i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z tofu i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z tofu i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z tofu i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej