Makowczyk

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

548

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.5 szklanki

20 dekagramów

5 łyżek

masa makowa:

30 dekagramów

10 łyżek

6 sztuk

1 opakowanie

8 sztuk

10 dekagramów

1.5 szklanki

25 dekagramów

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię posiekać z mąką i cukrem.

Krok 2

Dodać cztery łyżki wody, zagnieść ciasto.

Krok 3

Owinąć je folią, schłodzić.

Krok 4

Mak opłukać i osączyć, zalać mlekiem.

Krok 5

Gotować 30 minut, znów osączyć i schłodzić.

Krok 6

Dwukrotnie zemleć.

Krok 7

Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając kolejno żółtka.

Krok 8

Do masy dodawać po łyżeczce maku, kaszy manny z proszkiem do pieczenia, orzechy, skórkę pomarańczową i kilka kropli olejku migdałowego.

Krok 9

Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka.

Krok 10

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy.

Krok 11

Formę wyłożyć ciastem, podpiec na złoty kolor w 200 st. C.

Krok 12

Na spodzie rozłożyć masę makową.

Krok 13

Upiec.

Krok 14

Udekorować ciasto skórką pomarańczową i jabłkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowczyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowczyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowczyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowczyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowczyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowczyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowczyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej