Sypany makowiec przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sypany makowiec

Autor: Aleksandra Pawlak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
15 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 słoik

400 gramów

250 gramów

2 sztuki

100 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

50 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki namoczyć w rumie lub innym alkoholu. Herbatniki drobno pokruszyć np. za pomocą malaksera. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Krok 2

Do masy makowej dodać starte jabłka oraz odsączone rodzynki. Masę wymieszać i podzielić na 3 części. Dobrze schłodzone masło podzielić na 4 części, pokruszone herbatniki również podzielić na 4 części.

Krok 3

Do pieczenia najlepiej użyć blaszki 20x20cm lub tortownicy 23cm. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć pierwszą część herbatników, zetrzeć jedną część masła i wyłożyć pierwszą część masy makowej. Kroki te powtarzać do wykończenia składników. Ostatnia warstwa składa się z herbatników i masła.

Krok 4

Ciasto wstawić do nagrzanego do 200stopni piekarnika, Piec 35minut. Po wystudzeniu ciasta polać je polewą czekoladową.

Krok 5

Polewa: Żelatynę zalać wodą, odstawić do nasączenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę. Żelatynę podgrzać nie dopuszczając do wrzenia, następnie wlać do gorącej czekolady i energicznie wymieszać. Polewę odstawić na chwilę by nieco zgęstniała, następnie polać nią ciasto. Ciasta nie przechowujemy w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sypany makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sypany makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sypany makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sypany makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sypany makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sypany makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sypany makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sypany makowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Mięso na burgery
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej