Makowe ciasto z jabłkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

15 dekagramów

15 dekagramów

10 dekagramów

4 sztuki

0.5 szklanki

15 dekagramów

10 dekagramów

1 łyżeczka

1 szczypta

0.5 sztuki

null gramów

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka - gatunek trudno rozgotowujący się, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki, a następnie na kawałki. Przełożyć do rondla, podlać 70 ml wody, dodać 2 - 3 łyżki cukru i podgrzewać na małym ogniu do chwili, aż cukier całkowicie się rozpuści. Jabłka przekładamy na sito, by osączyć z nadmiaru wody i wytworzonego soku.

Krok 2

Kasię, cukier puder, cukier waniliowy i jaja ucierać tak, by powstała puszysta masa, następnie stopniowo dodawać orzechy, mak oraz sok z cytryny. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą dodawać na przemian z mlekiem do ucieranego ciasta. Na koniec do ciasta dodać odcedzone jabłka i jeszcze raz krótko wymieszać z ciastem.

Krok 3

Formę wysmarowaną Kasią obsypać mąką i przełożyć do niej ciasto.

Krok 4

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 - 200 stopni C i pieczemy około 25 - 30 minut.

Krok 5

Ciasto oblewamy polewą czekoladową i posypujemy kokosowymi wiórkami - ale niekoniecznie.

Krok 6

Kroimy dopiero po ostudzeniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowe ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowe ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowe ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowe ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowe ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowe ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowe ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej