Makowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

164 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

4 gramy

50 mililitrów

100 gramów

1 szczypta

1 sztuka

50 gramów

4 sztuki

masa makowa:

100 gramów

0.5 szklanki

100 gramów

2 łyżki

30 gramów

50 gramów

30 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami.

Krok 2

3 jaja roztrzepać, dodać do mąki razem z cukrem, solą, skórką z pomarańczy, Kasią.

Krok 3

Wyrobić, przykryć ściereczką, odstawić na 1-2 godz.

Krok 4

Nadzienie: Mleko doprowadzić do wrzenia, wsypać mak, gotować 5 min.

Krok 5

Zmiksować.

Krok 6

Miód, cukier, rodzynki, orzechy, cynamon i Kasię dodać do masy i wymieszać.

Krok 7

Ciasto wyrobić.

Krok 8

Rozwałkować.

Krok 9

Wyłożyć nadzienie, zostawiając po 2 cm na brzegu, zwinąć, posmarować rozmąconym jajkiem.

Krok 10

Piec 50 min w temp. 190 stopni.

Krok 11

Potem polać lukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej