Makowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

23

18 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

4 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżki

1 opakowanie

masa makowa:

30 dekagramów

0.5 szklanki

2 sztuki

1 łyżka

1 opakowanie

wierzch:

4 sztuki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem na puszysty krem.

Krok 2

Nie przerywając ucierania dodawać żółtka.

Krok 3

Następnie stopniowo dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem, na końcu dodać kilka kropli aromatu i białka ubite na sztywno, delikatnie wymieszać.

Krok 4

Przygotuj masę.

Krok 5

Mak sparzyć wrzątkiem i dwukrotnie zmielić.

Krok 6

Żółtka utrzeć z pudrem cukrem, dodać mak, dżem, białka ubite na sztywno, bakalie i wymieszać.

Krok 7

Na wierzch białka ubić, pod koniec dodać cukier.

Krok 8

Tortownicę 28 cm średnicy posmarować, wyłożyć ciastem, na to masę makową, a na koniec pianę z białek.

Krok 9

Piec w 180 st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej