Makowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

837

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

2 łyżki

1 szklanka

1 opakowanie

4 sztuki

1 łyżeczka

masa:

0.5 kilograma

1 szklanka

0.5 opakowania

2 łyżki

4 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: ze wszystkich składników wyrobić jednolite ciasto.

Krok 2

Odłożyć kulkę wielkości dłoni.

Krok 3

Resztę wyłożyć na wysmarowaną blaszkę.

Krok 4

Masa makowa: suchy mak sparzyć w 2 szklankach wrzątku i następnie zmielić 2 razy w maszynce.

Krok 5

Dodać do maku rozpuszczoną Kasię i resztę składników.

Krok 6

Wymieszać dokładnie i wyłożyć na ciasto.

Krok 7

Osobiście używam gotowej masy w puszce-zajmuje mniej czasu, jest smaczna i jest tańsza (bo mak teraz jest bardzo drogi).

Krok 8

Z reszty ciasta roluję cienkie paseczki i robię z tego kratkę.

Krok 9

Można też ciasto zamrozić i zetrzeć na wierzch ciasta na tarce o dużych oczkach.

Krok 10

Piec 40 minut w temp.170 stopni C.

Krok 11

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej