Makowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

11 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 kilogram

50 gramów

5 sztuk

1 szklanka

0.5 szklanki

18 łyżek

1 sztuka

1 szczypta

masa makowa:

1 kilogram

200 gramów

100 gramów

3 sztuki

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 garść

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

WYKONANIE: Drożdże utrzeć ze śmietaną. Kasię roztopić, całe jajka ubić z cukrem, dodać drożdże, mąkę , mleko, sól.

Krok 2

Ciasto rozrobić na noc i wstawić w chłodne miejsce np. lodówki.

Krok 3

MASA MAKOWA: Mak sparzyć i pozostawić na 12 godzin. Odcedzić na sicie, zemleć w maszynce z gęstym sitkiem, dodać żółtka utarte z cukrem, roztopioną Kasię, roztopiony miód, pianę z białek i bakalie.

Krok 4

Na drugi dzień ciasto podzielić na 5-6 części, rozwałkować na prostokąty, nałożyć masę makową i zrolować.

Krok 5

Przełożyć na papier do pieczenia i delikatnie owinąć makowce, zostawiając trochę miejsca do wyrośnięcia.

Krok 6

Po upieczeniu i ostygnięciu lukrujemy i dowolnie dekorujemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej