Makowiec japoński z jabłkami - przepis sprawdzony | Przepisy.pl pixel

Makowiec japoński z jabłkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1085

heart
1782 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12003 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18416 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

90 gramów

0.5 szklanki

90 gramów

2 sztuki

30 gramów

2 sztuki

40 gramów

2 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wsyp mak do miski. Zagotuj mleko i zalej mak tak aby mleko zakryło dokładnie mak. Pozostaw tak mak na 30 minut, następnie odcedź go, dobrze odsącz i zmiel dwukrotnie.

Makowiec japoński z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Oddziel żółtko od białek. Masło ucieraj z cukrem pudrem aż zrobi się jasna i puszysta. Dodaj po jednym żółtku i mieszaj aż się połączy.

Makowiec japoński z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połącz z masą maślaną.

Makowiec japoński z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Dodaj mak, jabłka i proszek do pieczenia, kaszę manny i amaretto. Wymieszaj miękką łyżką. Białka ubij na pianę i wymieszaj delikatnie z masa makową. Całość wylej na blaszkę o wymiarach 15 na 8 cm i piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 minut.

Makowiec japoński z jabłkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Makowiec japoński możesz podawać z polewą czekoladowa lub po prostu z cukrem pudrem. Doskonale pasują cząstki pomarańczy.

7

Opinie o przepisie

  • Gabi

    Gabi , 15.12.2024

    Czy mogę użyć już zmielonego (nie mam maszynki)? Czy ilości pozostaje te same?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Domi

    Domi , 12.10.2021

    W czym mogę zmielić mak?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Brygida Zubin

    Brygida Zubin , 11.12.2020

    TAK.Ciasto łatwe do zrobienia, wilgotne , można zrobić nawet 2 dni wcześniej , ja troszkę zmodyfikowałam i zrobiłam plewę czekoladową na wierzch ciasta - polecam tego makowca wszystkim niezdecydowanym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta

    Aneta , 05.12.2020

    TAK. Pyszne ciasto bez którego nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Ciasto jest delikatne i wilgotne w środku dzięki jabłkom. Poza tym jest szybkie i proste do przygotowania dlatego można je przygotować tuż przed samymi świętami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MarekN

    MarekN , 26.11.2020

    TAK. Pyszne połączenie. Mak plus jabłka. Muszę zrobić.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec japoński z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec japoński z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec japoński z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec japoński z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec japoński z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec japoński z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec japoński z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makowiec japoński z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makowiec japoński z jabłkamiMakowiec japoński z jabłkami

Cisza jak makiem zasiał? Na pewno nie w kuchni! Zazwyczaj właśnie to pomieszczenie jest sercem domowych wydarzeń. Trudno się dziwić, skoro powstają tam tak wyśmienite specjały jak makowiec japoński z dodatkiem jabłek.

Dla kogo?

Makowiec często jest podawany jako tradycyjny wypiek świąteczny i często przyjmuje kształt rolady lub walca. Co powiecie na małą odmianę? Gwarantujemy, że ciasto nie straci na uroku!

Na jaką okazję?

Jest mile widzianym gościem na odświętnie przybranych stołach – bożonarodzeniowych i wielkanocnych. Zwróćcie uwagę, że japońską wersję przysmaku przygotujecie w zaledwie 10 minut (pomijając czas pieczenia), więc wygląda na to, że można sobie na nią pozwolić bez wyjątkowej uroczystości.

Czy wiesz, że?

W przeszłości na wigilijnych stołach mak pojawiał się nie tylko ze względu na walory smakowe. Wierzono, że zapewnia on szczęście oraz bogactwo.

Dla urozmaicenia:

Makowiec japoński bardzo dobrze smakuje i prezentuje się z polewą kajmakową.