Makowiec z jabłkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

38

250 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

745 osób wydrukowało

Pobierz pdf

716 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

200 gramów

6 sztuk

9 sztuk

1.5 łyżeczki

100 gramów

300 gramów

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obierz i zetrzyj „na pazurkach”.

Krok 2

Kasię utrzyj na puszysty krem, dodając po jednym żółtku.

Krok 3

Dodawaj stopniowo mak, następnie jabłka i pozostałe składniki.

Krok 4

Wymieszaj.

Krok 5

Na końcu dodaj ubitą na sztywno pianę z białek.

Krok 6

Piecz ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Krok 7

Po upieczeniu ciasto możesz polać polewą czekoladową.

1

Opinie o przepisie

  • Emilia Próchnicka

    Emilia Próchnicka

    Piekę to ciasto na Święta od lat lecz stary przepis...z przed wielu, wielu lat to: "Szarlotka japońska". To ciasto smakuje wszystkim. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makowiec z jabłkamiMakowiec z jabłkami

Makowiec to chyba najbardziej popularny wypiek bożonarodzeniowy. Znanych jest wiele sposobów na jego przygotowanie. Z tego przepisu dowiesz się, jak upiec smacznego, puszystego makowca z dodatkiem jabłek. Na Twojej liście zakupów znajdą się: jabłka, kasza manna, jajka, kostka do pieczenia, gotowa masa makowa z puszki, cukier puder oraz bakalie. Jabłka, najlepiej odmiany stołowej, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Utrzyj kostkę do pieczenia i żółtka na puszystą masę, do której następnie dodasz mak. Kolejne do masy trafią: kasza manna zmieszana z proszkiem do pieczenia oraz bakalie, czyli zmielone orzechy włoskie oraz rodzynki. Jeśli lubisz dużą ilość bakalii w makowcu, możesz także dodać do niego migdały, a także kandyzowaną skórkę pomarańczy. Ciasto przelej do blaszki i piecz w piekarniku. Gotowy, przestudzony makowiec oblej polewą czekoladową lub cytrusowym lukrem i udekoruj wierzch połówkami orzechów włoskich oraz innymi bakaliami. Wypróbuj ten prosty przepis na makowiec z jabłkami.