Makrela przybrana warzywami na sposób sopocki
średnie
7 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
200 gramów
null
4 łyżki
1 łyżka
null
2 łyżki
100 gramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryby dokładnie umyj i obficie skrop sokiem cytryny, oprósz solą i pieprzem, odstaw na 30 minut, aby przeszła aromatem.
Krok 2
Cebule obierz, posiekaj w kostkę i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 3
Dodaj rozkrojone na ósemki, obrane ze skórek pomidory i osączone z zalewy polówki pieczarek.
Krok 4
Dopraw do smaku i duś przez 15 minut na małym ogniu.
Krok 5
Na wierzchu warzyw ułóż ryby i duś jeszcze przez 25 minut pod przykryciem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej