Makrela przybrana warzywami na sposób sopocki
średnie
7 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
200 gramów
null
4 łyżki
1 łyżka
null
2 łyżki
100 gramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryby dokładnie umyj i obficie skrop sokiem cytryny, oprósz solą i pieprzem, odstaw na 30 minut, aby przeszła aromatem.
Krok 2
Cebule obierz, posiekaj w kostkę i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 3
Dodaj rozkrojone na ósemki, obrane ze skórek pomidory i osączone z zalewy polówki pieczarek.
Krok 4
Dopraw do smaku i duś przez 15 minut na małym ogniu.
Krok 5
Na wierzchu warzyw ułóż ryby i duś jeszcze przez 25 minut pod przykryciem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej