Makrela przybrana warzywami na sposób sopocki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makrela przybrana warzywami na sposób sopocki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

200 gramów

null

4 łyżki

1 łyżka

null

2 łyżki

100 gramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryby dokładnie umyj i obficie skrop sokiem cytryny, oprósz solą i pieprzem, odstaw na 30 minut, aby przeszła aromatem.

Krok 2

Cebule obierz, posiekaj w kostkę i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 3

Dodaj rozkrojone na ósemki, obrane ze skórek pomidory i osączone z zalewy polówki pieczarek.

Krok 4

Dopraw do smaku i duś przez 15 minut na małym ogniu.

Krok 5

Na wierzchu warzyw ułóż ryby i duś jeszcze przez 25 minut pod przykryciem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makrela przybrana warzywami na sposób sopocki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makrela przybrana warzywami na sposób sopocki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makrela przybrana warzywami na sposób sopocki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makrela przybrana warzywami na sposób sopocki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makrela przybrana warzywami na sposób sopocki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makrela przybrana warzywami na sposób sopocki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makrela przybrana warzywami na sposób sopocki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makrela przybrana warzywami na sposób sopocki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Pieczarki faszerowane
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej