Mandaryna

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

240 gramów

250 gramów

4 sztuki

200 gramów

2 łyżeczki

1

masa mandarynkowa:

2 opakowania

650 mililitrów

6 łyżek

0.75 opakowania

masa sernikowa:

250 mililitrów

500 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię zmiksować z cukrem pudrem. Ucierając dodać aromat, jajka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto nałożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35×25 cm.

Krok 2

Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Krok 3

Kisiel ugotować na soku pomarańczowym z dodatkiem 6 łyżek cukru. Do kisielu dodać mandarynki, wymieszać. Gorący kisiel rozsmarować na przestudzonym cieście.

Krok 4

Masę do sernika zmiksować z mlekiem. Schłodzoną śmietankę ubić i delikatnie połączyć z masą sernikową, rozsmarować na wierzchu ciasta. Kisiel powinien być lekko przestudzony.

Krok 5

Przed podaniem ciasto udekorować pozostałymi mandarynkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mandaryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mandaryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mandaryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mandaryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mandaryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mandaryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mandaryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MandarynaMandaryna

Delikatne ciasto z wyraźnymi cytrusowymi nutami. Trzy warstwy, które świetnie do siebie pasują i wzajemnie się uzupełniają: miękki biszkopt, słodka masa mandarynkowa i delikatny sernik. Niewielkim nakładem pracy otrzymujemy uniwersalny deser, pasujący niemal na każdą okazję. Jeśli lubisz mandarynki, wcale nie musisz czekać na zimę, kiedy pojawiają się w sklepach najlepsze i najsłodsze – do ciasta idealne będą również owoce z puszki. Wykonanie Mandaryny jest bardzo proste. Kiedy już upieczesz biszkopt, spora część pracy jest za Tobą. Masa mandarynkowa powstaje na bazie kisielu, jej przygotowanie jest więc niezwykle szybkie. Pozostaje już tylko zrobienie sernika na zimno. I ciasto jest gotowe. Możesz modyfikować przepis zgodnie ze swoim gustem – na przykład dodając do sera startą skórkę z cytryny lub aromat pomarańczowy. Gotowy wypiek udekoruj cząstkami mandarynek: z puszki lub świeżymi. Jesteś ciekawy, jak będzie smakowało? Wypróbuj przepis nawet dzisiaj! To ciasto tak dobre, że będziesz je wielokrotnie powtarzać.