Składniki
200 mililitrów
400 mililitrów
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
50 gramów
1 pęczek
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wino z octem i mini kostkami Knorr zagotuj.
Krok 2
Dymkę, koper włoski, marchew i papryczkę chili pokrój w plastry, zioła posiekaj nie za drobno i następnie dodaj do winnego rosołu.
Krok 3
Wystudź wywar i wtłocz powoli oliwę z oliwek. Taka ilość marynaty wystarcz na 1 kg karkówki. Marynuj 24 godz.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Marynata do karkówki ziołowa
Karkówka to mięso dość uniwersalne, które można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Idealnie sprawdza się w wersji grillowanej, jak i pieczone w piekarniku. Bez względu na sposób przyrządzania karkówki, najlepiej smakuje, gdy jest marynowana przez długi czas w wyrazistej marynacie. Podany przepis na marynatę ziołową z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi wielosmakowych potraw. Namoczone w niej mięso będzie kruche, delikatne i idealnie doprawione. Koper włoski, rozmaryn i tymianek nadadzą daniu intensywnego zapachu. Użyj również czosnku i pikantnej papryczki chili. Tym, co wyróżnia marynatę z tego przepisu na tle innych jest wykorzystanie marchewki i pomarańczy, które nadadzą całości słodkiego posmaku. Składniki podane w przepisie wystarczą do zamarynowania kilograma karkówki. Mięso najlepiej odłożyć nawet na dobę. Dzięki takiemu zabiegowi jego smak i zapach będą szczególnie intensywne. Myślisz o pachnącej ziołami, soczystej karkówce? Koniecznie wydrukuj ten przepis i przyrządź smaczną marynatę.