Metrowiec

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 szklanka

3 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na puszystą, masę .

Krok 2

Po utarciu powoli dolewać Kasię letniawą cały czas miksując. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, Teraz dodajemy mleko i olej na przemian zmiksować

Krok 3

Białka ubić z solą na sztywną pianę, wmieszać z ciastem połowę ciasta jasnego wlać do foremki na babkę a następnie dodać 2 łyżki kakao do pozostałej masy ,zmiksować i wlać do drugiej formy na babkę Wstawiamy do pieca nagrzanego 180 st piec 45 minut w 180 stopniach

Krok 4

Babki się pieką teraz pora na krem Wiecie co ja poszłam na ułatwienie Kupiłam karpatkę w pudełku był krem i ciasto w proszku wiec wzięłam ten krem z karpatki zrobiłam według opakowania jak pisało a potem ostudziłam dodałam 150 gram Kasi i zmiksowałam powstał super krem, do kremu dodałam olejek waniliowy :)

Krok 5

Ciasto się pięknie upiekło wyjęłam z foremek pokroiłam w plastry a potem na przemian przekładałam kremem zrobiłam dwa takie metr-owce

Krok 6

Nie miałam gotowej polewy wiec zrobiłam swoją Polewa wzięłam dwie tabliczki czekolady mlecznej rozpuściłam w rondelku dodałam 4 łyżki mleka i 1 łyżkę Kasi rozpuściłam wszystko i polałam metr-owca na koniec posypałam kolorowa posypką :)

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Metrowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej