Migdałowe ciasto z gruszkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

27

393 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

352 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

721 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

170 gramów

1 łyżeczka

85 gramów

3 sztuki

wierzch:

2 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzyj z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku.

Krok 3

Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdały.

Krok 4

Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 26 cm.

Krok 5

Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne i natnij z góry. Skrop sokiem z cytryny.

Krok 6

Gruszki ułóż na cieście. Całość posyp cukrem. Piecz w 180 st.C około 40 minut.

3

Opinie o przepisie

  • Danuta Kociołek

    Danuta Kociołek

    Proszę podać gdzie mogę dostać waszą książkę i jakiego autora

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Halina Skwarek

    Maria Halina Skwarek

    Ciasto smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Kijowski

    Marcin Kijowski

    I wygląd w sam raz na wieczór filmowy :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Migdałowe ciasto z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Migdałowe ciasto z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Migdałowe ciasto z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Migdałowe ciasto z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Migdałowe ciasto z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Migdałowe ciasto z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Migdałowe ciasto z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Migdałowe ciasto z gruszkamiMigdałowe ciasto z gruszkami

To puszyste owocowe ciasto przypadnie do gustu wszystkim fanom biszkoptów. Jego smak podkreślają zmielone migdały, które miesza się z margaryną, mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i jajkami. Tak przygotowane ciasto wylewa się do tortownicy i układa na nim pokrojone w plastry i skropione sokiem z cytryny gruszki. Wykorzystaj słodkie odmiany, np. faworytkę lub Triumf Packhama. To właśnie owoce dodają temu wypiekowi soczystości i sprawiają, że pięknie pachnie. Migdałowe ciasto z gruszkami jest proste do wykonania, a jednocześnie bardzo smaczne. Po wyjęciu z piekarniku, kiedy już ostygnie, posyp je cukrem pudrem. Będzie pyszne również, jeśli jeszcze przed włożeniem go do piekarnika posypiesz wierzch płatkami migdałów. Podawaj je solo lub z dodatkiem lodów śmietankowych, owocowych syropów czy karmelu. Ten wypiek będzie doskonałym uzupełnieniem popołudniowej kawy, słodkim drugim śniadaniem lub przekąską podczas podróży. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego i delikatnego zarazem, wypróbuj przepis na migdałowe ciasto z gruszkami.