Makaronowe donuty, czyli pączki po amerykańsku
łatwe
299 osób zapisało

Składniki
4 łyżeczki
0.25 szklanki
1 szklanka
1 łyżka
100 gramów
4.25 szklanki
3 sztuki
1 litr
1 łyżeczka
100 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj na sposób al dente według zaleceń producenta. Jeszcze gorący przełóż na blaszkę i odstaw do wystygnięcia.

Krok 2
Wymieszaj drożdże, wodę i mleko z łyżeczką cukru. Po 10 minutach dodaj masło, mąkę, jajka i resztę cukru, wymieszaj i zagnieć ciasto. Włóż do miski posmarowanej olejem. Przykryj ściereczką, odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.

Krok 3
Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć je i pomieszaj z zimnym makaronem, następnie ponownie rozwałkuj do grubości 1 cm. Wytnij kółka o średnicy 8 cm, w środku każdego zrób dziurkę o średnicy 3,5 cm. Ciastka ułóż na blasze wyścielonej pergaminem, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 4
Smaż w głębokim oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz pączki na papierowym ręczniku. Obtocz w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.


Dobra rada:
Możesz próbować zrobić tę recepturę na słono, w tym celu do ciasta zamiast cukru dodaj Fix Knorr Carbonara razem z makaronem, danie to nabierze zupełnie innego wymiaru.
- Odpowiedz
 - Odpowiedz
 
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaronowe donuty, czyli pączki po amerykańsku
Przysmak Homera Simpsona, nieodłączny element śniadań hollywoodzkich policjantów. Czy umiesz rozwikłać tę zagadkę? Mowa oczywiście o donutach! Te słodkie ciastka z dziurką to obecnie jedna z lepiej sprzedających się pozycji w cukierniach. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji, najwyższy czas poznać ich fenomen. Oto makaronowe donuty, czyli pączki po amerykańsku. Ugryź to!
Dla kogo? Dla prawdziwych łasuchów i wielbicieli kuchni zza Oceanu. Makaronowe donuty zaspokoją ich oczekiwania.
Na jaką okazję? Pączki po amerykańsku mogą być ozdobą każdego przyjęcia. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska, zwłaszcza dla tych najbardziej zabieganych.
Dla urozmaicenia: Zamiast na słodko, z cukrem pudrem i cynamonem, możesz przyrządzić swoje donuty w wersji na słono, odpowiednio doprawiając makaron.
Czy wiesz, że? Przysmak ten doczekał się nawet swojego święta, jakim jest Narodowy Dzień Donuta. Obchodzi się go Stanach Zjednoczonych w pierwszy piątek czerwca. Jak się domyślasz, w tym dniu nikt nie liczy kalorii!
To nie amerykański sen – to prawdziwe donuty! Puszyste i pachnące cynamonem!




















