Mirabelkowa pizza

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

15

43 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 łyżeczka

15 gramów

80 gramów

80 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

80 gramów

2 łyżki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuść w mleku i wymieszaj z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia.

Mirabelkowa pizza - Krok 1

Krok 2

30 g Kasi rozpuść. W misce wymieszaj pozostałą mąkę, kakao, cukier, jajko i wyrośnięte drożdże. Na koniec dodaj przestudzoną Kasię.

Mirabelkowa pizza - Krok 2

Krok 3

Ciasto wymieszaj, przełóż na stół i zagnieć.

Mirabelkowa pizza - Krok 3

Krok 4

Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie mirabelki umyj, osusz i usuń z nich pestki.

Mirabelkowa pizza - Krok 4

Krok 5

Wyrośnięte ciasto przełóż na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkuj na placek o wymiarach 25 x 35 cm.

Mirabelkowa pizza - Krok 5

Krok 6

Marcepan zetrzyj na tarce o dużych oczkach i utrzyj z pozostałą Kasią. Masę marcepanową wyłóż łyżeczką na ciasto.

Mirabelkowa pizza - Krok 6

Krok 7

Na wierzchu ułóż mirabelki. Całość posyp grubym cukrem i wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika na około 25 minut.

Mirabelkowa pizza - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mirabelkowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mirabelkowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mirabelkowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mirabelkowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mirabelkowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mirabelkowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mirabelkowa pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Donaty bez drożdży
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mirabelkowa pizzaMirabelkowa pizza

Masz ochotę na pizzę podaną w niecodzienny sposób? Spróbuj jej wersji na słodko. Puszyste ciasto z soczystymi owocami i masą marcepanową na pewno przypadnie Ci do gustu, jeśli tylko lubisz drożdżowe wypieki. Mirabelkowa pizza to smaczna propozycja na słodką przekąskę, którą zaserwujesz na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ciasto drożdżowe przygotowuje się podobnie jak w klasycznych przepisach. Trzeba pamiętać jedynie, by mleko, w którym rozpuszcza się drożdże, nie było zbyt gorące. Po wyrobieniu, odstawia się ciasto na jakiś czas w ciepłe miejsce, aby wyrosło. W tym czasie przygotuj masę marcepanową. Zetrzyj marcepan i utrzyj go z kostką do pieczenia. Z mirabelek usuń pestki. Na rozwałkowany spód nałóż marcepan, owoce i posyp całość cukrem. Teraz wystarczy tylko włożyć całość do piekarnika i czekać, aż się zarumieni, będzie pulchne oraz pachnące. Zamiast mirabelek sprawdzą się też wiśnie, czereśnie lub śliwki. Mirabelkowa pizza będzie doskonale smakować posypana odrobiną cukru pudru lub polana owocowym, ciepłym sosem. Przygotuj ją, korzystając z tego przepisu!