Mirabelkowiec

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

33

84 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

191 osób wydrukowało

Pobierz pdf

530 osób zapisało

Udostępnij
Mirabelkowiec

Składniki

50 gramów

0 gramów

2 szklanki

150 gramów

1.5 łyżeczki

250 gramów

3 sztuki

2 łyżeczki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i sól.

Mirabelkowiec - Krok 1

Krok 2

Kasię rozpuść w rondelku, przestudź i wymieszaj z roztrzepanymi jajkami.

Mirabelkowiec - Krok 2

Krok 3

Mirabelki przekrój na połówki i usuń pestki. Płynne składniki dodaj do sypkich i dokładnie wymieszaj.

Mirabelkowiec - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełóż do foremki 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Mirabelkowiec - Krok 4

Krok 5

Na wierzchu ułóż owoce. Piecz w temp. 180 st.C przez ok. 35 minut.

Mirabelkowiec - Krok 5

Krok 6

Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika, posyp posiekaną białą czekoladą i piecz jeszcze 5 minut.

Mirabelkowiec - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MirabelkowiecMirabelkowiec

Mirabelki to soczyste owoce, które świetnie sprawdzają się jako dodatek do wielu ciast. Zarówno w formie konfitury, jak i świeże sprawiają, że wypiek nabiera delikatności i zarazem zyskuje wyrazisty owocowy smak. Mirabelkowiec jest tego doskonałym przykładem. W połączeniu z puszystym ciastem i słodką białą czekoladą powstaje wypiek, który dosłownie rozpływa się w ustach. Jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy. Spód mirabelkowca przygotowuje się, łącząc suche składniki, takie jak mąka, cukier i proszek do pieczenia, z rozpuszczoną kostką do pieczenia i jajkami. Gładką masę wylewa się na tortownicę i układa na niej pozbawione pestek, przekrojone na połówki mirabelki. Około pięć minut przed końcem pieczenia posypuje się całość posiekaną białą czekoladą. Soczyste mirabelki świetnie współgrają z taką słodką posypką, która delikatnie się rozpuszcza. Mirabelkowiec dobrze smakuje serwowany solo, ale można go też podawać z twarożkiem, konfiturą albo serkiem mascarpone. Zobacz, jak przygotować to pyszne ciasto!