
Składniki
1 sztuka
3 łyżki
100 gramów
1.5 łyżeczki
220 gramów
50 gramów
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i olej kokosowy. Zagniatamy, tak aby powstała taka kruszonka.
Krok 2
Ciasto wykładamy na blat opruszony mąką i rozwałkowujemy na grubość 1-2cm. Za pomocą szklanki lub metalowej foremki wykrawamy bułeczki. Następnie dodajemy pozostałe składniki: jajko, wiórki kokosowe i jogurt naturalny. Zagniatamy, tak aby powstało gęste ciasto, ale niezbyt kleiste.
Krok 3
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy scones. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż będą rumiane.Po upieczeniu pozostawiamy na 5 minut do wystygnięcia. Podajemy z domową konfiturą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej