Mrowisko

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

10 sztuk

1 szczypta

1 szklanka

1 szklanka

4 łyżki

1 szklanka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja roztrzepać, dodać mąkę, sól i wyrabiać ciasto ręcznie podlewając olejem.

Krok 2

Podzielić na porcje, wałkować tak cienko jak tylko to możliwe.

Krok 3

Kroić w różne kształty, smażyć na głębokim tłuszczu jak faworki na złoty kolor.

Krok 4

Wodę, cukier i miód zagotować. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Rodzinki namoczyć.

Krok 5

Gotowe kawałki ciasta okładać ściśle obok siebie, polewając gotowym lukrem (nie za dużo ponieważ jest bardzo słodki) i obsypywać rodzynkami.

Krok 6

Tworzyć "mrowisko" jak na zdjęciu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mrowisko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mrowisko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mrowisko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mrowisko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mrowisko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mrowisko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mrowisko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej