Muffinki jabłkowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

35

437 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

550 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

15 gramów

25 gramów

1 szczypta

kruszonka:

125 gramów

75 gramów

75 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 200°C. Formę do muffinek natłuść lub wyłóż papierowymi foremkami. Jabłka obierz ze skóry, pokrój w ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Jedno jabłko pokrój na 12 cząstek, pozostałe w małe kawałki.

Krok 2

100 g Kasi w temperaturze pokojowej ubij mikserem na gładką masę ze 100 g cukru. Dodaj jajko i dokładnie zmiksuj.

Krok 3

200 g mąki wymieszaj z kakao oraz solą, następnie dodaj wraz z mlekiem do ubitej masy i wymieszaj. Dodaj do ciasta kawałeczki jabłka i wymieszaj.

Krok 4

Przygotuj kruszonkę: 75 g cukru wymieszaj ze szczyptą soli, 125 g mąki oraz orzechami. 75 g Kasi rozpuść w rondelku, dodaj do mąki i wymieszaj widelcem – powstałą kruszonkę odstaw.

Krok 5

Masę na muffinki wyłóż do foremek. Na wierzchu każdej z nich nałóż porcję kruszonki. Tak przygotowane muffinki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Aby upewnić się, czy babeczki są już upieczone, wykonaj próbę suchego patyczka. Upieczone muffinki pozostaw do wystygnięcia.

Krok 6

Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Papierowe foremki do muffinek możesz również zrobić sam w domu: w tym celu papier do pieczenia potnij na 13-14 cm kwadraty, formę do pieczenia muffinek natłuść Kasią a następnie w każde zagłębienie wciśnij wycięty kawałek pergaminu. Przygotowane foremki napełnij ciastem i upiecz.

2

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Guźniczak

    Katarzyna Guźniczak , 14.06.2019

    Szybkie, proste i pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Klos

    Magda Klos , 19.10.2016

    Kornelia Klos

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki jabłkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babeczki z truskawkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej