Muffinki jagodowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

225 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

278 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

4 sztuki

300 gramów

1 szczypta

2 łyżeczki

100 mililitrów

50 gramów

125 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180°C. Kasię ubij razem z cukrem na kremową masę. Następnie dodawaj po jednym jajku i wciąż ubijaj.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą. Mieszankę dodawaj na przemian z mlekiem do ubijanej masy wciąż miksując. Dodaj również płatki owsiane a na sam koniec dodaj jagody i delikatnie wymieszaj.

Krok 3

Gotowe ciasto nałóż do słoiczków i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40-45 minut. Aby upewnić się, czy ciastka się dopiekły, zrób próbę suchego patyczka. Ciastka wystudź a następnie nałóż gumowe ringi (uszczelki), przykryj słoiczki i zepnij klamerkami. W ten sposób ciastka pozostaną świeże nawet do jednego tygodnia !

4

Opinie o przepisie

  • Magdalena Płazak

    Magdalena Płazak , 24.08.2016

    gdzie takie słoiczki można kupić?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Obcasy.pl

    Obcasy.pl , 28.07.2016

    Wygląda na smaczne.!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 12.07.2016

    Te muffinki można również upiec w zwykłych foremkach :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zmyslovski Eva

    Zmyslovski Eva , 12.07.2016

    Fajny pomysl, ale piesza wycieczka ze sloikami w plecaku?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki jagodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki jagodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki jagodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki jagodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki jagodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki jagodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki jagodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Muffinki jagodoweMuffinki jagodowe

Wypieki przygotowywane w mini słoikach są coraz bardziej modne i popularne. Zasugeruj się tym przepisem i upiecz efektownie prezentujące się muffinki jagodowe. Ich przyrządzenie jest proste, wystarczy tylko skorzystać z kilku porad. Na początek rozgrzej piekarnik do sugerowanej temperatury – kiedy będzie się nagrzewał, przygotuj ciasto na mini wypieki. Kostkę do pieczenia ubij z cukrem na masę, która będzie miała kremową konsystencję. Stopniowo dodawaj po jednym jajku, nie przerywając ubijania. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia – będzie napowietrzona, dzięki czemu ciasto dobrze wyrośnie. Dodawaj ją naprzemiennie z mlekiem do ubijanej masy. Konsystencję mini wypieków urozmaicą płatki owsiane, które opcjonalnie możesz zastąpić jaglanymi. Na koniec dodaj jagody i wszystko delikatnie przemieszaj. Gotową masę nałóż do słoiczków – wierzch przygotowywanych muffinów możesz dodatkowo oprószyć wiórkami białej czekolady. Z łatwością przygotujesz je samodzielnie. Wystarczy, że zmrożoną tabliczkę czekolady zetrzesz na dużych oczkach tarki. Dzięki naszemu przepisowi przygotujesz wyśmienite muffinki – sprawdź.