Muffinki jagodowe

- Krok 1Piekarnik nagrzej do 180°C. Kasię ubij razem z cukrem na kremową masę. Następnie dodawaj po jednym jajku i wciąż ubijaj.
- Krok 2Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą. Mieszankę dodawaj na przemian z mlekiem do ubijanej masy wciąż miksując. Dodaj również płatki owsiane a na sam koniec dodaj jagody i delikatnie wymieszaj.
- Krok 3Gotowe ciasto nałóż do słoiczków i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40-45 minut. Aby upewnić się, czy ciastka się dopiekły, zrób próbę suchego patyczka. Ciastka wystudź a następnie nałóż gumowe ringi (uszczelki), przykryj słoiczki i zepnij klamerkami. W ten sposób ciastka pozostaną świeże nawet do jednego tygodnia !

Wypieki przygotowywane w mini słoikach są coraz bardziej modne i popularne. Zasugeruj się tym przepisem i upiecz efektownie prezentujące się muffinki jagodowe. Ich przyrządzenie jest proste, wystarczy tylko skorzystać z kilku porad. Na początek rozgrzej piekarnik do sugerowanej temperatury – kiedy będzie się nagrzewał, przygotuj ciasto na mini wypieki. Kostkę do pieczenia ubij z cukrem na masę, która będzie miała kremową konsystencję. Stopniowo dodawaj po jednym jajku, nie przerywając ubijania. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia – będzie napowietrzona, dzięki czemu ciasto dobrze wyrośnie. Dodawaj ją naprzemiennie z mlekiem do ubijanej masy. Konsystencję mini wypieków urozmaicą płatki owsiane, które opcjonalnie możesz zastąpić jaglanymi. Na koniec dodaj jagody i wszystko delikatnie przemieszaj. Gotową masę nałóż do słoiczków – wierzch przygotowywanych muffinów możesz dodatkowo oprószyć wiórkami białej czekolady. Z łatwością przygotujesz je samodzielnie. Wystarczy, że zmrożoną tabliczkę czekolady zetrzesz na dużych oczkach tarki. Dzięki naszemu przepisowi przygotujesz wyśmienite muffinki – sprawdź.