Muffinki „Marchewkowe pole“

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

131 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

222 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 opakowania

2 sztuki

100 gramów

250 gramów

2 łyżeczki

40 gramów

1 szczypta

125 mililitrów

150 gramów

15 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 200°C. Mini doniczki umyj dobrze, wysusz a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Kasię zmiksuj wraz z cukrem oraz 1 opakowaniem cukru waniliowego na gładką masę. Następnie dodawaj po jednym jajku i cały czas mieszając.

Krok 2

Czekoladę posiekaj grubo. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, 25 g kakao i szczyptą soli – dodaj wraz z mlekiem do ubitej masy i wymieszaj. Dodaj czekoladę. Powstałą masę nałóż do przygotowanych doniczek, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25-30 minut. Po upieczeniu wykonaj próbę suchego patyczka, aby upewnić się, że ciastka dobrze się upiekły. Ciastka pozostaw do wystygnięcia.

Krok 3

Wymieszaj twarożek, cukier puder, 1 opakowaniem cukru waniliowego oraz 1 łyżeczkę kakao. Trzy muffinki pokrusz drobno. Przygotowaną masą posmaruj pozostałe muffinki a następnie posyp je pokruszonymi wcześniej ciastkami i uformuj kopczyki. W każdy z nich wetknij marcepanową marchewkę i podawaj.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Ten deser będzie bardzo efektownie wyglądał jeśli do przygotowania użyjesz mini doniczek.

0

Opinie o przepisie

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Muffinki „Marchewkowe pole“Muffinki „Marchewkowe pole“

Muffinki „marchewkowe pole” są nie tylko puszyste, mocno czekoladowe i pachnące, ale też bardzo efektownie się prezentują. Jeśli więc chcesz przygotować apetycznie wyglądający wypiek na świąteczny czas lub spotkanie z bliskimi, ten przepis będzie dobrą propozycją. Ciasto przyrządza się z dodatkiem ciemnej czekolady, kakao i cukru waniliowego. Nakłada się je do specjalnych wysmarowanych kostką do pieczenia minidoniczek. Jeśli masz problem z ich zdobyciem, wykorzystaj papilotki i formę do pieczenia babeczek. Kiedy już wyjmiesz muffinki z piekarnika i ostudzisz, udekoruj je. Wykorzystaj do tego twarożek zmieszany z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i kakao, a także pokruszone ciasto z jednej babeczki. Utwórz z niego kopczyk i w każdy wetknij marcepanową marchewkę. Zamiast ciemnej posypki sprawdzi się też bita śmietana lub dowolny gęsty krem. Tak ozdobione ciasteczka będą smaczną przekąską podczas przyjęcia. Wzbogacisz je, dodając do ciasta rodzynki, posiekane orzechy lub żurawinę. Sprawdź przepis na wyśmienite muffinki!