Muffinki rodzynkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muffinki rodzynkowe

Autor: andrzej861

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
31 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

75 gramów

75 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

1.5 łyżeczki

250 mililitrów

6 łyżek

1 szczypta

1 łyżeczka

25 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło lub margarynę włożyć do rondelka i rozpuścić na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia.

Krok 2

Do miski przesiać mąkę i mąkę razową, dodać sodę, sól i cynamon. Dodać otręby (lub płatki), rodzynki, oba rodzaje cukru i wymieszać.

Krok 3

W drugiej misce lekko ubić jajko, dodać maślankę, sok z cytryny i rozpuszczone masło lub margarynę. Wymieszać. Otrzymaną masę połączyć z suchymi składnikami. Szybko wymieszać tylko do połączenia składników - mogą zostać grudki

Krok 4

Ciasto nałożyć do formy wyłożonej papilotkami napełniając je prawie do pełna.

Krok 5

Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C i piec przez 15-20 minut, aż lekko się zarumienią.

Krok 6

Można podawać je ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jajka po turecku
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej