
Składniki
1 sztuka
75 gramów
75 gramów
50 gramów
50 gramów
50 gramów
1.5 łyżeczki
250 mililitrów
6 łyżek
1 szczypta
1 łyżeczka
25 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło lub margarynę włożyć do rondelka i rozpuścić na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia.
Krok 2
Do miski przesiać mąkę i mąkę razową, dodać sodę, sól i cynamon. Dodać otręby (lub płatki), rodzynki, oba rodzaje cukru i wymieszać.
Krok 3
W drugiej misce lekko ubić jajko, dodać maślankę, sok z cytryny i rozpuszczone masło lub margarynę. Wymieszać. Otrzymaną masę połączyć z suchymi składnikami. Szybko wymieszać tylko do połączenia składników - mogą zostać grudki
Krok 4
Ciasto nałożyć do formy wyłożonej papilotkami napełniając je prawie do pełna.
Krok 5
Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C i piec przez 15-20 minut, aż lekko się zarumienią.
Krok 6
Można podawać je ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Stripsy z kurczaka z sosem BBQ Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej