Muffinki rodzynkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muffinki rodzynkowe

Autor: andrzej861

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

31 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 gramów

75 gramów

50 gramów

1.5 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżeczka

25 gramów

75 gramów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

250 mililitrów

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło lub margarynę włożyć do rondelka i rozpuścić na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia.

Krok 2

Do miski przesiać mąkę i mąkę razową, dodać sodę, sól i cynamon. Dodać otręby (lub płatki), rodzynki, oba rodzaje cukru i wymieszać.

Krok 3

W drugiej misce lekko ubić jajko, dodać maślankę, sok z cytryny i rozpuszczone masło lub margarynę. Wymieszać. Otrzymaną masę połączyć z suchymi składnikami. Szybko wymieszać tylko do połączenia składników - mogą zostać grudki

Krok 4

Ciasto nałożyć do formy wyłożonej papilotkami napełniając je prawie do pełna.

Krok 5

Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C i piec przez 15-20 minut, aż lekko się zarumienią.

Krok 6

Można podawać je ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Jajka benedyktyńskie
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej