Muffinki rodzynkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muffinki rodzynkowe

Autor: andrzej861

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

31 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

75 gramów

75 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

1.5 łyżeczki

250 mililitrów

6 łyżek

1 szczypta

1 łyżeczka

25 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło lub margarynę włożyć do rondelka i rozpuścić na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia.

Krok 2

Do miski przesiać mąkę i mąkę razową, dodać sodę, sól i cynamon. Dodać otręby (lub płatki), rodzynki, oba rodzaje cukru i wymieszać.

Krok 3

W drugiej misce lekko ubić jajko, dodać maślankę, sok z cytryny i rozpuszczone masło lub margarynę. Wymieszać. Otrzymaną masę połączyć z suchymi składnikami. Szybko wymieszać tylko do połączenia składników - mogą zostać grudki

Krok 4

Ciasto nałożyć do formy wyłożonej papilotkami napełniając je prawie do pełna.

Krok 5

Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C i piec przez 15-20 minut, aż lekko się zarumienią.

Krok 6

Można podawać je ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muffinki rodzynkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mysia sałatka - VIDEO
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej