Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese
łatwe
35147 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filet z piersi kurczaka obierz z błonek i podziel na niewielkie, ale równej wielkości sześciany. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 200°C. Zanim się nagrzeje, zetrzyj ser żółty na grubej tarce.
Krok 2
Na patelnię wlej łyżkę oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wrzuć mięso z marchewką i przesmaż na złoto, często mieszając. Następnie dodaj 200 ml wody oraz całą zawartość opakowania Knorr Fix Spaghetti Bolognese. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut, a następnie odstaw by ostygł. Gdy nadzienie nie będzie gorące, wypełniaj nim naleśniki i zwijaj w rolki.
Krok 3
Gotowe naleśniki układaj dość ciasno w dobrze natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Rozprowadź na nich śmietanę i posyp startym serem. Danie piecz przez ok. 10-20 minut, aż do momentu gdy się ser roztopi i zrumieni na złoto.

Dobra rada:
Zamiast naleśników możesz użyć placków tortilla, a zwykły ser żółty zastąpić drobno skrojoną mozzarellą, parmezanem lub ulubionym serem pleśniowym. Jeśli przepadasz za pikantnymi potrawami, dodaj do sosu kawałek drobno posiekanej papryczki chili.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese
Delikatne naleśniki wypełnione kurczakiem z aromatycznym, gęstym sosem bolońskim smakują wyśmienicie. Wypróbuj nasz prosty i szybki przepis, a przekonasz się, że smaczne gotowanie jest naprawdę proste i nie wymaga skomplikowanych manewrów w kuchni. Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese to kapitalny patent na posiłek dla całej rodziny. Zajadać się będą mali i duzi, a pytania o dokładkę są więcej niż pewne!
Dla kogo?
Jesteś smakoszem mącznych dań i wciąż szukasz atrakcyjnych sposobów, by wzbogacić swój jadłospis? Lepiej nie można było trafić! Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese to pyszne połączenie, bazujące na nieskomplikowanych składnikach. Podstawą potrawy jest pierś z kurczaka, marchew oraz grubo starty ser żółty. Prościej już chyba być nie może!
Na jaką okazję?
Szukasz pomysłu na codzienny obiad albo kolację na ciepło? Gdy na stole pojawią się naleśniki z sosem bolońskim, nikt nie będzie w stanie im się oprzeć. Krótkie pieczenie w wysokiej temperaturze tuż przed podaniem sprawia, że są chrupiące, a ser kusząco się roztapia. Takiej potrawie jak naleśniki bolognese pokochają zarówno dzieci jak i dorośli!
Czy wiesz, że?
Podczas przygotowania naleśników z kurczakiem, pamiętaj o dodaniu do ciasta naleśnikowego mineralnej wody gazowanej. Dzięki temu ciasto będzie elastyczne i bardziej puszyste.
Dla urozmaicenia:
Naleśniki w sosie bolognese świetnie smakują także z mięsem mielonym. Wykorzystać możesz dowolny gatunek: kurczaka, indyka, wieprzowinę, wołowinę albo mieszane. Nie miej oporów przed dodaniem do farszu na naleśniki z sosem bolońskim również i innych warzyw jak np. papryki w różnych kolorach, grubo krojonych dojrzałych pomidorów, kolendry czy świeżej natki pietruszki.