Napoleonka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

4 łyżki

masa:

3 szklanki

0.75 szklanki

1 opakowanie

4 sztuki

4 łyżki

5 łyżek

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Z mąki, margaryny i śmietany zagnieść kruche ciasto, włożyć do lodówki na minimum 2 godz, a najlepiej na całą noc.

Krok 3

Podzielić na dwie części i upiec 2 placki.

Krok 4

Gotować 2 szkl. mleka z cukrami, resztę mleka miksować z jajkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną i wlać tę mieszaninę na gotujące się mleko.

Krok 5

Gorący budyń wylać na jeden upieczony placek i przykryć drugim.

Krok 6

Po wierzchu posypać cukrem pudrem i odstawić, aż ciasto zmięknie

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej