Obwarzanki "odpustowe" przepis – Zobacz na przepisy.pl

Obwarzanki "odpustowe"

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

52

57 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

642 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

756 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

4 sztuki

30 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, jaj, cukru i szczypty soli zagniatamy ciasto i dokładnie wyrabiamy.

Krok 2

Na stolnicy formujemy małe wałeczki i zwijamy je w cienkie obwarzanki i wrzucamy partiami na wrzącą lekko osoloną wodę, zamieszać, gdy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową, układać na blaszce.

Krok 3

Piec na złoty kolor w piekarniku o temperaturze 170 st. (obwarzanki muszą z obu stron zapiec się na złoty kolor, wtedy będą chrupiące).

Krok 4

Po upieczeniu jeszcze gorące posmarować mocno osłodzoną wodą.

Krok 5

Po ostudzeniu można nanizać na lniane sznureczki.

1

Opinie o przepisie

  • Albert Mieszkowski

    Albert Mieszkowski , 24.03.2018

    Zrobiła mi się z tego tylko kluska. Ktoś coś podpowie? Nie wydaje mi się że tym sposobem zrobi się chrupka obwarzanka a raczej twardawy precel ;/

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Obwarzanki "odpustowe" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Obwarzanki "odpustowe" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Obwarzanki "odpustowe" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Obwarzanki "odpustowe" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Obwarzanki "odpustowe" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Obwarzanki "odpustowe" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Obwarzanki "odpustowe" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pączki serowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Obwarzanki "odpustowe"Obwarzanki "odpustowe"

Obwarzanki odpustowe, które niektórzy mylą go z bajglem, a jeszcze inni twierdzą, że to precel... Pora na wyjaśnienia! Choć tych nazw używano kiedyś naprzemiennie, obecnie są to zupełnie różne produkty. Złocisty, lekko przypieczony – czyżby się zarumienił? Pewnie od ilości pochwał! Na tym nie koniec! Chrupiący i niesamowicie pyszny…Czy na samą myśl robisz się już głodny? Już dziś sięgnij po przepis na obwarzanki odpustowe.

Dla kogo?

Dla wszystkich! Obwarzanki zyskały duże grono fanów! Dowodem na to są, chociażby stoiska z obwarzankami na sznurku, które możemy spotkać na każdym kroku.

Na jaką okazję?

Obwarzanek „odpustowy” sprawdzi się świetnie jako przekąska do szkoły czy pracy. To przysmak idealny do chrupania! Uwaga! Ten smak uzależnia!

Czy wiesz, że?

Obwarzanek krakowski jest jednym z niezastąpionych symboli Krakowa. Pierwsze wzmianki o nim można znaleźć już w średniowieczu, a dokładniej w dokumencie lokacyjnym wspomnianego miasta nad Wisłą już z 1297 roku. Sprzedawany pod taką nazwą, stanowi wyrób produkowany w powiecie krakowskim i wielickim. To prawdziwy przysmak tego regionu!

Dla urozmaicenia:

Zamiast soli do posypania obwarzanka możesz użyć np. sezamu.