Orecchiette boscaiola przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orecchiette boscaiola

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

300 mililitrów

0.5 szklanki

125 gramów

375 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron i odcedź.

Krok 2

Grzyby i czosnek pokrój.

Krok 3

Na patelni rozpuść masło i smaż pancettę przez 5 minut, a następnie dodaj grzyby i czosnek, po czym smaż kolejne 3 minuty.

Krok 4

Dodaj pieprz i śmietanę i gotuj 5 minut, aż sos wygotuje się do połowy. Dodaj ser i gotuj kolejne 2 minuty, aż ser się rozpuści. Zmieszaj makaron z sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orecchiette boscaiola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orecchiette boscaiola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orecchiette boscaiola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orecchiette boscaiola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orecchiette boscaiola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orecchiette boscaiola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orecchiette boscaiola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orecchiette boscaiola - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej