
Składniki
6 sztuk
0.5 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
300 gramów
2 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i ugotuj w lekko osolonej wodzie w mundurkach. Odcedź, ostudź, przetnij na połówki i delikatnie wydrąż środki.
Krok 2
Cebulkę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, dodaj mięso i przesmaż całość na złoty kolor.
Krok 3
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórek, potnij w kostkę. Papryczki wypestkuj i posiekaj drobno.
Krok 4
Dodaj do mięsa razem z osączoną z zalewy kukurydzą i fasolką. Dopraw do smaku, smaż jeszcze przez kilka minut.
Krok 5
Ziemniaczane miseczki wysmaruj w środku odrobiną masła i nadziej każdą połówkę przygotowanym mięsno-warzywnym farszem.
Krok 6
Zawiń w folię aluminiową i piecz na rozgrzanym ruszcie grilla lub w piekarniku przez ok.20 minut.
Krok 7
Przed podaniem ostre zapiekane ziemniaczki udekoruj listkami świeżej kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej




























