Składniki
6 sztuk
0.5 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
300 gramów
2 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i ugotuj w lekko osolonej wodzie w mundurkach. Odcedź, ostudź, przetnij na połówki i delikatnie wydrąż środki.
Krok 2
Cebulkę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, dodaj mięso i przesmaż całość na złoty kolor.
Krok 3
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórek, potnij w kostkę. Papryczki wypestkuj i posiekaj drobno.
Krok 4
Dodaj do mięsa razem z osączoną z zalewy kukurydzą i fasolką. Dopraw do smaku, smaż jeszcze przez kilka minut.
Krok 5
Ziemniaczane miseczki wysmaruj w środku odrobiną masła i nadziej każdą połówkę przygotowanym mięsno-warzywnym farszem.
Krok 6
Zawiń w folię aluminiową i piecz na rozgrzanym ruszcie grilla lub w piekarniku przez ok.20 minut.
Krok 7
Przed podaniem ostre zapiekane ziemniaczki udekoruj listkami świeżej kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej