Ostre pieczone ziemniaczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostre pieczone ziemniaczki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

0.5 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

300 gramów

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i ugotuj w lekko osolonej wodzie w mundurkach. Odcedź, ostudź, przetnij na połówki i delikatnie wydrąż środki.

Krok 2

Cebulkę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, dodaj mięso i przesmaż całość na złoty kolor.

Krok 3

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórek, potnij w kostkę. Papryczki wypestkuj i posiekaj drobno.

Krok 4

Dodaj do mięsa razem z osączoną z zalewy kukurydzą i fasolką. Dopraw do smaku, smaż jeszcze przez kilka minut.

Krok 5

Ziemniaczane miseczki wysmaruj w środku odrobiną masła i nadziej każdą połówkę przygotowanym mięsno-warzywnym farszem.

Krok 6

Zawiń w folię aluminiową i piecz na rozgrzanym ruszcie grilla lub w piekarniku przez ok.20 minut.

Krok 7

Przed podaniem ostre zapiekane ziemniaczki udekoruj listkami świeżej kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostre pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostre pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostre pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostre pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostre pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostre pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostre pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostre pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej