Ostre pieczone ziemniaczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostre pieczone ziemniaczki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

0.5 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

300 gramów

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i ugotuj w lekko osolonej wodzie w mundurkach. Odcedź, ostudź, przetnij na połówki i delikatnie wydrąż środki.

Krok 2

Cebulkę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, dodaj mięso i przesmaż całość na złoty kolor.

Krok 3

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórek, potnij w kostkę. Papryczki wypestkuj i posiekaj drobno.

Krok 4

Dodaj do mięsa razem z osączoną z zalewy kukurydzą i fasolką. Dopraw do smaku, smaż jeszcze przez kilka minut.

Krok 5

Ziemniaczane miseczki wysmaruj w środku odrobiną masła i nadziej każdą połówkę przygotowanym mięsno-warzywnym farszem.

Krok 6

Zawiń w folię aluminiową i piecz na rozgrzanym ruszcie grilla lub w piekarniku przez ok.20 minut.

Krok 7

Przed podaniem ostre zapiekane ziemniaczki udekoruj listkami świeżej kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostre pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostre pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostre pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostre pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostre pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostre pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostre pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostre pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej