
Składniki
2 łyżki
1 łyżka
null
200 gramów
0.5 sztuki
0.5 pęczka
150 mililitrów
100 mililitrów
200 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki obierz, usuń czarne żyłki, umyj i osusz. Kolendrę posiekaj.
Krok 2
Makaron ugotuj wedle przepisu na opakowaniu i odsącz.
Krok 3
Na rozgrzaną oliwę wrzuć krewetki oraz małże i dodaj pieprz. Smaż przez 3 minuty, a następnie wlej wino.
Krok 4
Kiedy wino trochę odparuje dodaj kolendrę oraz kostkę rosołową wymieszaną w szklance wody. Duś przez 10 minut, po czym dodaj śmietanę oraz mąkę.
Krok 5
Wymieszaj, aby sos zgęstniał. Makaron rozłóż na talerze, ułóż na nim owoce morze i zalej sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej