Owoce morza w winie z makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Owoce morza w winie z makaronem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 łyżka

null

200 gramów

0.5 sztuki

0.5 pęczka

150 mililitrów

100 mililitrów

200 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki obierz, usuń czarne żyłki, umyj i osusz. Kolendrę posiekaj.

Krok 2

Makaron ugotuj wedle przepisu na opakowaniu i odsącz.

Krok 3

Na rozgrzaną oliwę wrzuć krewetki oraz małże i dodaj pieprz. Smaż przez 3 minuty, a następnie wlej wino.

Krok 4

Kiedy wino trochę odparuje dodaj kolendrę oraz kostkę rosołową wymieszaną w szklance wody. Duś przez 10 minut, po czym dodaj śmietanę oraz mąkę.

Krok 5

Wymieszaj, aby sos zgęstniał. Makaron rozłóż na talerze, ułóż na nim owoce morze i zalej sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owoce morza w winie z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owoce morza w winie z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owoce morza w winie z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owoce morza w winie z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owoce morza w winie z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owoce morza w winie z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owoce morza w winie z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej