Owocowe wzgórza

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

60 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

1 szklanka

1 opakowanie

1 szklanka

3 łyżki

1 łyżeczka

krem:

3 sztuki

0.75 szklanki

1 opakowanie

1 opakowanie

30 dekagramów

3 łyżeczki

polewa:

2 łyżki

2 łyżki

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą pianę. Dodać żółtka, wymieszać, następnie mąkę i proszek do pieczenia, na końcu olej.

Krok 2

Całość wymieszać i wlać na blaszkę o wymiarach 35x25. Upiec na złocisty kolor w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia przygotować galaretkę i krem.

Krok 3

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Odstawić do wystudzenia.

Krok 4

Krem: Żółtka oddzielić od białek. Z 1 białka ubić pianę, a żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać Kasię i utrzeć na puszysty krem.

Krok 5

Na końcu wmieszać ubitą wcześniej pianę z 1 białka.

Krok 6

Po wystygnięciu biszkoptu, wyjmujemy go z blachy i przecinamy na wysokości 1/3, aby dół był cieńszy. Powstają 2 placki o wymiarach blachy.

Krok 7

Dolną część ciasta smarujemy kremem, a z górnej wycinamy kieliszkiem krążki. Powinno się zmieścić 6x4. Po wycięciu krążki odłożyć na bok.

Krok 8

Na wysmarowany wcześniej kremem dół położyć powycinaną górę. W otworki powgniatać maliny. Do gęstniejącej galaretki dodać dżem i wymieszać.

Krok 9

Tak przygotowaną galaretką zalać otworki z malinami i przykryć wcześniej wyciętymi krążkami. Po takim przygotowaniu wstawić na pół godziny do lodówki.

Krok 10

Przygotować polewę: Kasię, mleko i kakao rozpuścić, zdjąć z ognia. Wsypać cukier puder i dobrze wymieszać na gładką polewę. Poczekać, aż lekko przestygnie i posmarować nią ciasto. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owocowe wzgórza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owocowe wzgórza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owocowe wzgórza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owocowe wzgórza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owocowe wzgórza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owocowe wzgórza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owocowe wzgórza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej