Pączki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

24

802 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

311 osób wydrukowało

Pobierz pdf

510 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

0.25 szklanki

20 gramów

0.5 szklanki

2 sztuki

1 łyżka

nadzienie:

1 opakowanie

do smażenia:

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, łyżką mąki i 1/2 szklanki mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pączki - Krok 1

Krok 2

Jajka utrzyj z cukrem na puch. Kasię rozpuść i przestudź.

Pączki - Krok 2

Krok 3

Do miski wsyp mąkę, dodaj utarte z cukrem jajka, drożdże, rozpuszczoną Kasię i łyżkę spirytusu. Wszystko wymieszaj ręką lub mieszadłami miksera.

Pączki - Krok 3

Krok 4

Wymieszane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by podrosło.

Pączki - Krok 4

Krok 5

Ciasto jeszcze raz zagnieć, Zrób z niego wałek i pokrój na równe kawałki. Z każdego zrób placuszek, nałóż trochę marmolady i sklej w kuleczkę.

Pączki - Krok 5

Krok 6

Olej rozgrzej. Do gorącego wrzucaj partiami pączki i smaż odwracając co jakiś czas na drugą stronę by równo się usmażyły.

Pączki - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PączkiPączki

Puszyste, słodkie, z nadzieniem w środku, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem czy gorzką czekoladą z wierzchu. Wariacji na temat tego, jakie pączki są najlepsze i jak należy je przygotować, jest niezwykle dużo. Osoby, które zamierzają własnoręcznie je wypiekać, stoją więc przed szerokim wyborem. Już sam ich kształt przedstawia dużą różnorodność – od najbardziej popularnych okrągłych i dużych, poprzez mini pączki, czyli małe kuleczki, aż po oponki. Choć najczęściej stosowanym nadzieniem jest konfitura z róży, warto spróbować także tych nadziewanych budyniem, dżemem malinowym, bitą śmietaną lub karmelem. Niektóre przepisy zakładają dodanie do ciasta serka homogenizowanego, by pączki były bardziej wilgotne. Możesz też zamiast smażenia pączków w głębokim tłuszczu, skorzystać z alternatywy, jaką jest pieczenie ich w piekarniku. Podany poniżej przepis na pączki sprawdzi się nie tylko w Tłusty Czwartek, ale również przy wielu innych okazjach. Sprawdź i przekonaj się, jakie są puszyste i smaczne.