Pączki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

24

808 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

311 osób wydrukowało

Pobierz pdf

510 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

0.25 szklanki

20 gramów

0.2 opakowania

0.5 szklanki

2 sztuki

1 łyżka

nadzienie:

1 opakowanie

do smażenia:

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, łyżką mąki i 1/2 szklanki mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pączki - Krok 1

Krok 2

Jajka utrzyj z cukrem na puch. Kasię rozpuść i przestudź.

Pączki - Krok 2

Krok 3

Do miski wsyp mąkę, dodaj utarte z cukrem jajka, drożdże, rozpuszczoną Kasię i łyżkę spirytusu. Wszystko wymieszaj ręką lub mieszadłami miksera.

Pączki - Krok 3

Krok 4

Wymieszane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by podrosło.

Pączki - Krok 4

Krok 5

Ciasto jeszcze raz zagnieć, Zrób z niego wałek i pokrój na równe kawałki. Z każdego zrób placuszek, nałóż trochę marmolady i sklej w kuleczkę.

Pączki - Krok 5

Krok 6

Olej rozgrzej. Do gorącego wrzucaj partiami pączki i smaż odwracając co jakiś czas na drugą stronę by równo się usmażyły.

Pączki - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PączkiPączki

Puszyste, słodkie, z nadzieniem w środku, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem czy gorzką czekoladą z wierzchu. Wariacji na temat tego, jakie pączki są najlepsze i jak należy je przygotować, jest niezwykle dużo. Osoby, które zamierzają własnoręcznie je wypiekać, stoją więc przed szerokim wyborem. Już sam ich kształt przedstawia dużą różnorodność – od najbardziej popularnych okrągłych i dużych, poprzez mini pączki, czyli małe kuleczki, aż po oponki. Choć najczęściej stosowanym nadzieniem jest konfitura z róży, warto spróbować także tych nadziewanych budyniem, dżemem malinowym, bitą śmietaną lub karmelem. Niektóre przepisy zakładają dodanie do ciasta serka homogenizowanego, by pączki były bardziej wilgotne. Możesz też zamiast smażenia pączków w głębokim tłuszczu, skorzystać z alternatywy, jaką jest pieczenie ich w piekarniku. Podany poniżej przepis na pączki sprawdzi się nie tylko w Tłusty Czwartek, ale również przy wielu innych okazjach. Sprawdź i przekonaj się, jakie są puszyste i smaczne.