Pączki z ziemniakami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

4 sztuki

1 kilogram

1 kilogram

10 dekagramów

1 opakowanie

0.5 szklanki

0.5 opakowania

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozrobić drożdże z łyżeczką cukru, mąki i odrobiną ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia.

Krok 2

Ziemniaki zmielić przez praskę lub maszynkę.

Krok 3

Jaja zmiksować z cukrem, dodać ziemniaki, mąkę, drożdże, mleko i olejek, wyrobić ręką, na koniec dodać stopioną Kasię. Wyrabiać dalej.

Krok 4

Odrywać po kawałku i formować niewielkie kulki. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 min.

Krok 5

Usmażyć i przekładać na ręcznik papierowy, by obciekły z tłuszczu, posypać cukrem pudrem. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej