Pączki z dziurką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pączki z dziurką

z ciepłym dżemem morelowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
291 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

345 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

560 gramów

750 mililitrów

75 gramów

250 gramów

2 łyżeczki

pączki:

500 gramów

75 gramów

14 gramów

2 sztuki

55 gramów

90 mililitrów

90 mililitrów

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgrzać mleko i wodę do temperatury ok. 36 stopni, zdjąć z ognia. Wszystkie składniki na pączki umieścić w misce miksera z końcówką do mieszania ciasta, miksować na średnich lub wysokich obrotach przez około 8 minut aż ciasto stanie się błyszczące, gładkie i elastyczne.

Krok 2

Miskę z ciastem przykryć i wstawić do lodówki na godzinę, następnie wyjąć i odstawić ciasto do dalszego wyrastania na dwie godziny lub tak długo, aż podwoi swoją objętość.

Krok 3

Wyjąć ciasto, rozwałkować je na placek o grubości 1 ½, umieszczając między dwiema warstwami papieru do pieczenia i posypując minimalną ilością mąki. Z ciasta wycinać kółka o średnicy 6 cm, w każdym z nich wyciąć otwór na środku za pomocą przyrządu do wydrążania jabłek, który następnie poszerzyć palcami do średnicy 2-2 ½ cm. Porcje ciasta umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej niewielką ilością mąki. Resztki ciasta zebrać, połączyć i ponownie rozwałkować, nie zagniatając zbyt intensywnie, tak aby otrzymać 16-20 pączków.

Krok 4

Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut aż podwoją swoją wielkość. Olej rozgrzać do temperatury 180 stopni i smażyć na nim po 3-4 pączki przez około 30 sekund z każdej strony lub do uzyskania złoto-brązowego koloru. Odsączyć pączki na papierze kuchennym, następnie obtoczyć je w cukrze.

Krok 5

Podgrzać dżem morelowy wymieszany z sokiem z cytryny.

Krok 6

Podawać porcje deseru składające się z dwóch pączków, kulki lodów i sosu z dżemu morelowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pączki z dziurkąPączki z dziurką

Masz ochotę na smaczny deser idealny na popołudniowy podwieczorek lub szybką słodką przekąskę? Pączki z ciepłym dżemem morelowym i lodami będą dobrym rozwiązaniem. Najpierw przygotuj ciasto na pączki – w tym celu podgrzej mleko i wodę. Następnie wszystkie pozostałe składniki (mąkę, cukier, drożdże, jajka i kostkę do pieczenia) miksuj na średnich obrotach przez około osiem minut, do momentu, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Odłóż ciasto do lodówki na około godzinę, a po tym czasie wyjmij je i przykryte trzymaj w temperaturze pokojowej przez kolejne dwie godziny. Teraz wystarczy uformować kształt oponek – podziel ciasto na kółka i w każdym z nich wydrąż dziurkę. Tak przygotowane pączki smaż w głębokim tłuszczu do czasu uzyskania złoto-brązowego koloru. Ostatnim krokiem jest przygotowanie słodkiego sosu – podgrzej dżem morelowy i wymieszaj z sokiem z cytryny – gotowe! Pączki serwuj polane dżemem, z gałkami lodów ozdobionych listkami świeżej mięty. Zainspiruj się naszym przepisem.